Itt a nagy átláthatósági tanulmány: Magyarország az autócsalások egyik bázisa

PAP 7139
2023.11.10. 09:21
Az európai használtautó-piacról korántsem állíthatjuk, hogy átlátható, hiszen ma is számos jármű van forgalomban visszatekert kilométeróra-állással vagy eltitkolt sérülésekkel. Bár a helyzet országonként eltérő, a kontinensen a használtautó-vásárlók minden évben eurómilliókat fizetnek ki feleslegesen a csalóknak.

Egyértelműen megállapítható, hogy a magyarországi használtautó-piaci helyzet valamivel az átlag alatt van, és sok hasonlóságot mutat a közép-kelet-európai országok tendenciáival – derül ki a carVertical autóipari adatszolgáltató cég legújabb, Piaci Átláthatósági Indexéből (PÁI), amely tanulmány különböző mérőszámok alapján átláthatóságuk szerint rangsorolja az országokat.

A hátsó harmadban Magyarország

A vizsgált 25 ország közül Magyarország az átláthatósági lista 17. helyén áll. A hazai piacon a carVertical által ellenőrzött gépjárművek 6,1 százalékánál bizonyítható a manipulált futásteljesítmény. Az, hogy a kilométer-számlálót érintő felderített visszaélések száma az előző évhez képest jelentősen csökkent, lényegében annak tudható be, hogy a platform ma már pontosabban ki tudja szűrni a csalásokat, és hatékonyabban különbözteti meg a szándékos visszatekeréseket az adatok digitalizálása során előforduló rutinhibáktól.

Egy autó hamisított számlálóját itthon átlagosan 74 786 kilométerrel tekerik vissza.

Például, ha egy jármű eredeti futásteljesítménye 200 ezer km, a csalók ezt 125 ezer km-re módosítják, hogy drágábban adhassák el az autót.

Ami a baleseteket illeti, Magyarországon az autók 56,7 százaléka sérült már meg kisebb-nagyobb mértékben, az átlagos kárérték pedig 3409 euró.

A hazánkban lévő autók 47,8 százaléka külföldről érkezik. A vállalat által ellenőrzött járművek átlagos életkora 10,5 év, vagyis már jelentősen veszítettek az értékükből. A jogsértők számára nagy a kísértés, hogy módosítsák az autók futásteljesítményét és magasabb árat kérjenek értük.

A szomszédos Csehországban az autók 5,1 százalékának tekerték vissza a kilométeróráját, és 50,6 százalék a sérült. Tekintve, hogy az országhatáron kívülről behozott gépjárművek aránya is hasonló, mint nálunk (48,5 százalék), a csehek nagyjából ugyanakkora eséllyel vásárolnak homályos múltú járművet, mint a magyarok.

A nyugati és skandináv piacok jóval átláthatóbbak

A kutatás szerint a legátláthatóbb ország az Egyesült Királyság. Mivel a szigetországban nem vesznek a kontinentális Európában használt balkormányos autókat, az importarány nagyon alacsony (2,2 százalék), ez pedig közvetlenül összefügg azzal, hogy a használtautó-piacon lényegesen kevesebb visszaélés tapasztalható.

A hamis kilométeróra-állású autók aránya az Egyesült Királyságban 2,7, Németországban 3,4, Svájcban 2,4, Dániában 4,1, Franciaországban pedig 3,3 százalék, ami lényegesen jobb arány, mint Európa más részein. Ezen országok mindegyike viszonylag keveset importál – a külföldről behozott autók aránya Franciaországban a legmagasabb (45,4 százalék).

„A nyugati és a skandináv országokról általánosságban elmondható, hogy piacuk átláthatóbb, mint a kelet-európai térség országaié, ami elsősorban a szigorúbb jogszabályoknak, a kevesebb import-használtautónak és a magasabb egy főre jutó GDP-nek tudható be. Az erősebb gazdasággal rendelkező országokban általában az autóflotta is fiatalabb, és mivel kevesebben vásárolnak olcsóbb járműveket, kevesebb a csalás is” – érvel Matas Buzelis autóipari szakértő, a carVertical kommunikációs vezetője.

A közép-európai országok az átláthatósági index középmezőnyében szerepelnek: itt gyakoribbak a visszaélések, mint Nyugat-Európában, és magasabb az importarány.

Kelet-Európa az autócsalások bázisa

A vizsgált országok közül Ukrajna, Lettország, Litvánia, Észtország, Románia és Lengyelország bizonyult a legkevésbé átlátható piacnak.

A csalások aránya ebben a régióban összefügg a külföldről behozott autók nagyobb számával, mivel a határokon átnyúló tranzakciók során gyakori, hogy az autók adatainak nyoma vész. Megkérdőjelezhető a javítások minősége is, továbbá a sérült járművek aránya is magasabb az átlagosnál. Egyes országok emellett a csalásmegelőzést szolgáló jogszabályokat illetően sem tesznek meg mindent a közérdek védelmében

– vázolta Buzelis.

A helyzet Ukrajnában a legrosszabb, ahol az autók 8,5 százalékát manipulálták, és 49,7 százaléka sérült. Ukrajna azonban egyike a legtöbb használt autót importáló európai országoknak. A külföldről behozott autók aránya 82,4 százalék.

A határokon túlról behozott autók aránya Litvániában (75,7 százalék), Romániában (66 százalék) és Lengyelországban (59,8 százalék) is magas. Ami a károkat és a futásteljesítményt illeti, Litvániában a járművek 57,6 százaléka sérült és 8,3 százalékának hamisították a kilométeróráját, Romániában 59,1 százaléka sérült és 7,8 százaléka manipulált, Lengyelországban 65,8 százaléka sérült és 4,9 százaléka hamisított futásteljesítményű autó.

(Borítókép: Használtautó-kereskedés. Fotó: Papajcsik Péter / Index)