Megjelent az inflációs toplista, Magyarország már lecsúszott a top 10-ből

2023.11.10. 17:48
Egy friss felmérés szerint Magyarország továbbra is viszonylag magas helyet foglal el az inflációs toplistán. Ugyan 2023 októberére egy számjegyűre csökkent a drágulás mértéke, olyan országokkal vagyunk hasonló pozícióban, mint Kazahsztán vagy Banglades.

A World of Statistics összegyűjtötte, hogy a világ egyes országaiban mekkora volt az infláció mértéke 2023. októberében. Az elemzések szerint Magyarországon

A FOGYASZTÓI ÁRAK ÁTLAGOSAN 9,9 SZÁZALÉKKAL HALADTÁK MEG AZ EGY ÉVVEL KORÁBBIAKAT, ezzel hazánk A LISTA TIZENKETTEDIK HELYÉT FOGLALJA EL.

A legnagyobb mértékű inflációt mérő országok listája a következő:

  1. Venezuela: 318 százalék
  2. Libanon: 208 százalék
  3. Argentína: 138 százalék
  4. Szíria: 79,1 százalék
  5. Törökország: 61,36 százalék
  6. Irán: 39,5 százalék
  7. Egyiptom: 38 százalék
  8. Pakisztán: 26,9 százalék
  9. Nigéria: 26,72 százalék
  10. Kazahsztán: 10,8 százalék

A top 10-ben ugyan Magyarország nincs benne, de a rangsorban Banglades előzi meg 9,93 százalékkal.

Az év elején, amikor 25 százalék fölé szökött az infláció, sokan kételkedtek abban, hogy teljesülhet a kormány egy számjegyű inflációs vállalása az év végéig. Februárban már megkezdődött egy lassú javulás, majd ahogy egymást követték az egyre melegebb hónapok, úgy gyorsult fel az infláció olvadása is. Szeptemberben már csak 12,2 százalékos pénzromlást láthattunk, és a dezinfláció ütemét nézve mindössze egy fő kérdés maradt: októberben vagy novemberben lesz egy számjegyű az infláció? 

Péntek reggel aztán megérkeztek a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb inflációs számai, amelyek pontot tettek az inflációs várakozások végére.

OKTÓBERBEN 9,9 SZÁZALÉKKAL NŐTTEK ÁTLAGOSAN A FOGYASZTÓI ÁRAK AZ ELŐZŐ ÉV AZONOS HÓNAPJÁHOZ KÉPEST

– fedte fel tájékoztatójában a statisztikai hivatal. Hozzátették, ez főként annak köszönhető, hogy a járműüzemanyagok és az élelmiszerek ára szeptemberhez viszonyítva csökkent. Ezzel már jóval év vége előtt, a tizedik hónapban teljesült a kormányzat egy számjegyű inflációra vonatkozó vállalása.