Maratont fut a forint, nem fulladt ki a múlt heti nagy hajrá után

erősödőforint1
2023.11.13. 11:28
A múlt hét nagy részében a 380-as zónában mozgott az euró-forint árfolyama, majd a pénteki kereskedésben a 377-es szint alá is került – ahol legutóbb júliusban láttuk. A közel négyhavi csúcsról hétfő délelőtt tovább menetel a forint, és egyre távolabb kerül a 380-as lélektani határtól.

Az árfolyam a múlt hét során többször is kismértékben erősödött, azonban minden alkalommal visszakorrigált a 379-es szint fölé. A péntek reggel érkező, váratlan egy számjegyű inflációs adat  után viszont meglódult a forint, a 377-es szint alá került, ahol legutóbb júliusban láttuk.

A magyar deviza közel négyhavi csúcsra tört pénteken.

Hétfő délelőtt folytatódott a magyar deviza menetelése a pénteki 372 feletti szintekről, 11 óra körül 376,8 forintot ért egy euró a tradingview.com kimutatása alapján. 

EURHUF 2023-11-13 10-59-18.png

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint a hektikus mozgás azzal magyarázható, hogy az infláció gyorsabb ütemű csökkenése teret adhat a jegybanknak az ütemes kamatvágások folytatására, ez önmagában forintgyengítő hatású. Ugyanakkor rövid ideig a korábbinál magasabb reálkamat lehet Magyarországon, ami viszont átmenetileg erősítheti a forintot. 

A 9,9 százalékos áremelkedési ütem egyrészről azt jelenti, hogy a dezinfláció a vártnál gyorsabb ütemben halad Magyarországon, amely előrevetíti azt is, hogy a gazdasági kilábalás is gyorsabban végbemehet

– erre már Molnár Dániel mutatott rá az Indexnek.

Tovább erősödhet a forint

A forint a héten szemlátomást megragadt a 380-as sávhatár alatt az euróval szemben, azonban ettől a szinttől nem tudott elszakadni egészen az inflációs adat pénteki megjelenéséig.

AZ EURÓ-FORINT ÁRFOLYAMÁBAN 377,20-NÁL HÚZÓDIK EGY RÖVID TÁVÚ TÁMASZ, MELYNEK LETÖRÉSE ESETÉN A 373–375-ÖS TARTOMÁNYT CÉLOZHATJA MEG A JEGYZÉS

– jelezte az Indexnek Varga Zoltán. Az Equilor elemzője ismertette, hogy felül továbbra is a 200 napos mozgóátlag képez rendkívül fontos ellenállási szintet, jelenleg 379,80-nál.

A jövő héten több hír is mozgatja a forintot, a hazai oldalról a jövő héten érkező legfontosabb adat a KSH harmadik negyedéves GDP-becslése lesz, amely az MBH Bank várakozásai szerint újra pozitív tartományba kerülhet az előző év azonos időszakához képest.

HA A HAZAI GDP-ADATOK ELMARADNAK A VÁRAKOZÁSOKTÓL, ABBAN AZ ESETBEN NEM KIZÁRT, HOGY ÚJRA 380 FÖLÉ GYENGÜL A FORINT AZ EURÓVAL SZEMBEN

– jelezték lapunknak az MBH Bank elemzői.

Megjegyezték: amennyiben a pozitív tartományba fordulna az éves alapon mért harmadik negyedéves bruttó hazai termék, az segíthetné a hazai devizát. A bank szakértői szerint nemzetközi oldalon érdemes lesz figyelni a kedden érkező amerikai októberi fogyasztóiár-indexre és a szerdán közzétételre kerülő kiskereskedelmi forgalom változására, mert ezek jelentősen befolyásolhatják a dollár árfolyamát. Érintőlegesen szintén hatással lehet a forintra a szerdán közzétételre kerülő lengyel inflációs adatok alakulása, mivel a közép-európai régió devizái közt gyakran együttmozgás fedezhető fel.

(Borítókép: Index)