Karácsony Gergely fenyegetése elfogadhatatlan – közölte a kormány

ZS 2529
2023.11.14. 14:25
Ha kell, készek vagyunk törvényalkotással meggátolni a szerződések egyoldalú felmondását – így reagált az Energiaügyi Minisztérium államtitkára arra, hogy Budapest főpolgármestere levelet írt a kormánynak, amelyben közölte: a Fővárosi Vízművek felmondja az állami víziközműcégek ellátási felelősségének teljesítését szolgáló vízátadási szerződéseit, ha nem teljesülnek a követelései. A kormány most azt is leszögezte: a lakosság zavartalan ivóvízellátását senki és semmi nem veszélyeztetheti.

A Karácsony Gergely főpolgármester vezette Fővárosi Önkormányzat 150 ezer Budapest vonzáskörzetében élő embert azzal szembesített, hogy felmondja a vízszolgáltatási szerződéseket, és elzárja előlük az ivóvizet – kezdte keddi Facebook-videóját Czepek Gábor, az Energiaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára. Majd kiemelte:

A lakosság zavartalan ivóvízellátását azonban senki és semmi nem veszélyeztetheti.

„Ez fenyegetés, és elfogathatatlannak tartjuk. A kormány nevében ezért kedden találkozóra hívtam a városháza vezetőit, hogy világossá tegyem, a közszolgáltatás nem játék” – mondta az államtitkár, aki kitért arra is, hogy a kormány nem hagyja, hogy a főpolgármester – önszántából, vagy „Gyurcsány Ferenc megrendelésére” – politikai játszmákra használja a környező településen élők ivóvízellátását.

Ha kell, készek vagyunk törvényalkotással meggátolni a szerződések egyoldalú felmondását. A családoknak ugyanis Alaptörvényben garantált joguk, hogy ivóvízhez jussanak; ezen kívül elemi szükségletük is.

Czepek Gábor aláhúzta, a Fővárosi Önkormányzatot 214 milliárd forintos megtakarítással vették át, az iparűzési adóbevételek nőttek, ennek ellenére mostanra a csőd szélén táncolnak. „De ennek az árát nem lehet más településen élőkkel megfizettetni. A Fővárosi Önkormányzat Magyarország leggazdagabb önkormányzata. A tulajdonában álló Fővárosi Vízművek állapota pedig kedvezőbb, és így a mozgástere is nagyobb számos más települési szolgáltatóénál, mégis a budapesti városvezetés az egyetlen, amely a víz elzárásával fenyeget” – húzta alá.

Régóta húzódnak a problémák

Budapest főpolgármestere korábban levelet írt Lantos Csaba energiaügyi miniszternek és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek, amiben azt írta: a Fővárosi Vízművek felmondja az állami víziközműcégek ellátási felelősségének teljesítését szolgáló – döntően az agglomerációs településeket érintő – vízátadási szerződéseit,

ha az állam záros határidőn belül nem biztosítja bármilyen jogcímen az ebből származó veszteségének megtérítését az ide évre, valamint a következő esztendőkre.

A vízellátás kérdéséből már az utóbbi hónapokban is adódtak problémák az agglomerációban. A minap Tüttő Kata főpolgármester-helyettes is arról beszélt lapunknak, hogy az érvényben lévő szabályozások miatt csak a gazdasági társaságoknak adott víz után köbméterenként 300 forintos, összesítve pedig nagyjából 10 milliárdos veszteséget könyvelhet el a vállalat.

A főpolgármester kijelentései elsősorban a Fővárosi Vízművek ellátási területén kívüli, állami tulajdonú – DMRV, DPMV, Fejérvíz és ÉDV – víziközmű-szolgáltatókat érintheti. A levélben található táblázat szerint Vác ellátására tavaly 4,9 millió, az idén 4,4 millió köbméter vizet adott át a Fővárosi Vízművek, míg Dunakeszi esetében tavaly 5,9 millió, idén 5,3 millió köbméter víz átadásáról van szó (Vác esetében ez egyébként a lakossági vízfogyasztásnak nagyjából a felét jelenti). 

A két legnagyobb fogyasztó mellett 1,5 millió köbméterrel szerepel a listán Dunaharaszti, míg Nagykovácsi 950 ezer köbméter körüli átvett mennyiséggel. Ezen felül Üröm, Csömör, Visegrád, Kistarcsa, Ecser, Szigethalom és Ercsi számára is szállít vizet a társszolgáltatón keresztül a Fővárosi Vízművek. A levélben írtak szerint idén összesen 13,38 millió köbméter vizet kénytelen átadni döntően önköltség alatti, befagyasztott átadási áron a fővárosi cég.

(Borítókép: Karácsony Gergely 2023. augusztus 4-én. Fotó: Szollár Zsófi / Index)