Megszólalt a szakmai szervezet, nagy a visszaesés ebben az ágazatban Magyarországon

2023.11.15. 13:49
Bár a pulyka húsa megfelel a mostanában előtérbe került fogyasztói elvárásoknak, Magyarországon azonban az utóbbi években egyaránt csökkent a pulykaállomány, a -vágás és a -fogyasztás.

Noha a teljes baromfitermelés és -felvásárlás az elmúlt húsz évben növekedett, azon belül a pulykáé jelentősen visszaesett: a 2002-es 127,35 ezer tonnáról 2022-re 80,92 ezer tonnára – mondta el Horváth Lajos, a Magyar Pulykaszövetség elnöke a szakmai szervezet konferenciáján.

Ezzel a pulyka részesedése a baromfivágásokból 27,11-ről 12,68 százalékra esett vissza. A pulykatartók száma és az általuk használt ólterület is jelentősen csökkent. Utóbb 2021-ben még 1,758 millió négyzetméter volt, az idén áprilisi adatok szerint pedig már csak 1,276 millió négyzetméter − írja a Világgazdaság

Ezek után nem meglepő, hogy a felvásárolt pulyka mennyisége is csökken. A 2021-es 6,528 millió darabból az előrejelzések szerint idén már csak 5,1 millió darab lesz. Ennél több, körülbelül 7-7,5 millió darab az itthon előállított éves pulykamennyiség, de jelentős az élőpulyka-export, főként a lengyelországi vágóhidakra.

Horváth szerint a baromfiágazaton belül jelentősek az arányeltolódások. A szakértő szerint a brojler lett a világ népkonyhája, nem tiltott egyik vallás követői számára sem, a csirke rövid termelési ciklusú, míg a pulyka sokkal inkább prémiumtermék.

Utóbbi azonban az elnök szerint szintén rendkívül perspektivikus táplálék lehet, ugyanis alacsony a koleszterintartalma és a zsírszázaléka, továbbá 20 hét alatt eléri a születési súlyának 400-450-szeresét, ami egyedülálló a haszonállatok között. E tulajdonságai ellenére a hazai fogyasztás az elmúlt húsz évben megfeleződött, most fejenként 3-3,5 kilogramm.

A szakértő szerint a cél az, hogy növeljük a fogyasztást, amit a marketingen és a termékfejlesztésen kívül a pulykatartás versenyképeségének növelésével lehetne elérni. Nagy hiányossága a pulykavágóhidaknak, hogy a darabolást még mindig nem tudják géppel jól megoldani, míg a csirkénél ez már működik.