Elképesztő ütemben növekedik a napelemes kapacitás

2023.11.16. 11:47
Idén november elejéig ipari naperőművekben nagyjából 3300, háztartási méretű napelemes rendszerekben pedig több mint 2200 megawatt beépített teljesítmény csatlakozott a hazai villamosenergia-hálózatra. Az összes naperőművi kapacitás tehát már meghaladja az 5500 megawattot – tájékoztatott az Energiaügyi Minisztérium.

„Egyre közelebb a 2030-as cél: már több mint 5500 megawatt az összes hazai naperőművi kapacitás” – derült ki a Mavir friss adataiból, amelyeket az Energiaügyi Minisztérium publikált. 

Az ipari naperőművekben nagyjából 3300, a háztartási méretű napelemes rendszerekben több mint 2200 megawatt beépített teljesítmény csatlakozott a hazai villamosenergia-hálózatra.

Az év első tíz hónapjában végbement bővülés megközelítőleg 1500 megawatt.

Hamarabb meglehet a cél

Az idei teljesítménynövekedés így szinte teljes bizonyossággal több mint másfélszeresen múlja majd felül a tavalyi rekordévben elért gyarapodást.

Az adatok arra is rávilágítanak, hogy az 50 kilowatt alatti rendszerekből a korábban 2030-ra várt 200 ezres darabszámhoz képest már most több mint 245 ezer üzemel hazánkban. A korábban megcélzott 6000 megawatt fotovoltaikus teljesítmény akár már jövőre termelésbe állhat Magyarországon – szögezte le a tárca, majd kiemelték:

A kormány a zöldenergia további hasznosítása érdekében 2024 elején elindítja a modern napelemes és tárolói rendszerek telepítését ösztönző Napenergia Plusz Programot. A 75 milliárd forintos keretösszegű pályázatban vissza nem térítendő támogatást kapnak majd a családok.

Emlékeztettek, január közepétől igényelhetnek forrást a hazai vállalkozások is a villamosenergia-rendszer rugalmasságát fokozó fejlesztéseikhez. A cégek a napokban közzétett felhívás 62 milliárd forintos keretéből beruházási támogatást és bevételkompenzációt nyerhetnek el.