Arab csoport kezébe kerülhet a Yettel

2023.11.20. 17:20
Hamarosan arab, Abu-Dzabiból származó főtulajdonosa lehet a Yettelnek. Az e& 800 milliárd forintos üzletet kötött, hogy megszerezze a többségi tulajdont.

Az e&, vagyis kiejtve az e-and (lánykori nevén Etisalat) nevű gigantikus távközlési csoport Karim Bennis csoportszintű pénzügyi vezető aláírásával olvasható tájékoztatása szerint üzletet kötött a cseh PPF Telecom Group kelet-közép-európai üzletágainak irányító részesedéséről – írja a Telex

Az üzletnek nem része a cseh operáció, de négy további országban, Bulgáriában, Szerbiában, Szlovákiában és Magyarországon az arab csoport lesz a helyi részesedés főtulajdonosa. Itthon a három meghatározó cég, a T-csoport, a Vodafone és a Yettel által dominált mobilpiacon az utóbbiról, vagyis a Yettelről van szó.

A készülő üzletről itthon a HWSW írt már korábban, de mostanra megszületett a megállapodás.

A bejelentésből kiderül, hogy a 2,15 milliárd eurós (800 milliárd forintos) üzlet révén a PPF az e&-nek 50 százalék plusz egy részvényt jelentő többségi pakettet ad át.

A lap egyik forrása szerint ennek az az oka, hogy az e& tőzsdei cég, a befektetőit azzal kápráztathatja el, ha ki tudja mutatni, vagyis konszolidálni tudja a nyereségét, míg a PPF esetében bőven elég, ha el tudja magyarázni a cégvezetés például a finanszírozó bankoknak, hogy mit ér egy kisebbségi pakett.

A tranzakció várhatóan 2024 első negyedévében, de akár korábban is lezárulhat, mindez a hatósági jóváhagyásokon múlik. „A lépéssel az arab csoport folytatja azt a stratégiáját, amely a globális jelenlétének növelésére irányul” – fogalmazott a cég vezérigazgatója, Hatem Dowidar. 

A magyar Yettelben jelenleg van egy 25 százalékos állami pakett, amelynek a sorsát a cseh–arab tranzakció akár ugyancsak befolyásolhatja.

Az ügyben kerestük a Yettelt, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.