Matolcsy Györgyék kezében a forint, már egy szó is eldönthet mindent

forint grafika
2023.11.21. 13:35
Kedden újra előveszi kamatvágó kardját Matolcsy György, viszont nagy meglepetést nem vár a piac, 75 bázispontos kamatcsökkentést várnak a szakértők a Monetáris Tanácstól. A forint árfolyamát tehát maga a döntés várhatóan nem mozgatja meg, viszont a jegybanki üzenetek hatással lehetnek a magyar deviza árfolyamára.

A hét elején a jegybankoké a főszerep, lépéseikre a forint árfolyama is jó eséllyel mozdul majd. Csütörtök délelőtt Virág Barnabás jegybanki alelnök előadást tartott egy szakmai konferencián, amelyen bejelentette, hogy év végére 7 százalék közelébe csökkenhet az infláció, miközben az alapkamat 11 százalék alá mérséklődhet.

A legfontosabb esemény mindenképpen a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntő ülése lesz kedd délután

– jelezte lapunknak Varga Zoltán. Az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint szinte biztosra vehetjük, hogy újabb 75 bázisponttal fog csökkenni a hazai kamatszint, de a jegybanki üzenetek megmozgathatják a forint árfolyamát. Kedden este jelenik meg az amerikai jegybank legutóbbi kamatdöntő üléséről szóló részletes jegyzőkönyv is, amelyben új információkat keresnek majd a befektetők, és elsősorban a dollár árfolyamára lehet hatással. 

A jegybanki üzenet a lényeg

„Kedden délelőtt fontos ellenállás fölé került az euró-forint árfolyama, a 200 napos mozgóátlagot és a szeptember óta tartó csökkenő trendcsatorna felső trendvonalat sikerült átlépni” – jelezte lapunknak elküldött elemzésében az Equilor. Amennyiben a mozgás szignifikánssá válik, a következő fontosabb megálló 382,50 közelében lehet. A délutáni MNB-ülésen a kamatdöntés kevésbé, de a jegybanki kommentár hozhat nagyobb árfolyammozgást. Kedd 13 óra magasságában 379,93 forintot ért egy euró.

A hazai kamatdöntésen kívül két KSH-adatközlést is várunk a héten:

  • csütörtökön derül ki a keresetek szeptemberi alakulása, amelynél a reálbér pozitív előjelet mutathat,
  • pénteken pedig a munkaerőpiaci adatok is várhatóan továbbra is magas szinten stagnáló foglalkoztatásról számolhatnak be.

A fenti adatoktól ugyanakkor nem várható jelentős árfolyammozgató hatás – jelezte lapunknak Molnár Dániel, a Makronóm Intézet elemzője.

(Borítókép: Index)