Jönnek az arabok? Megszólalt a tulajdonosváltásról a Yettel anyacége

BFALU20230205101
2023.11.21. 13:52
Jövő márciusig lezárulhat a Yettel Magyarország anyacégének tranzakciója, melynek eredményeként a PPF Telecom Group többségi tulajdonosává válhat az e& arab csoport. Az Index megkeresésére azt közölték, a mostani változás a Yettel és az O2 ügyfelei számára is jobb termékek és ajánlatok formájában mutatkozhat meg.

Sajtóhírek szerint az e& révén arab csoport lesz a Yettel új fő tulajdonosa. Az Index megkereste a távközlési vállalatot, hogy erősítse meg vagy cáfolja az értesülést. Az Abu-Dzabiból származó partner arab nyelvű, de angolul is elérhető tőzsdei közleménye alapján a 2,15 milliárd eurós, azaz mintegy 800 milliárd forintos üzlet révén a PPF az e&-nek 50 százalék plusz egy részvényt jelentő többségi pakettet ad át.

Mit hoz a jövő?

Arra is kíváncsiak voltunk, ha mindez igaz, az milyen hatással lesz a törökbálinti központtal működő hazai leányvállalat működésére, illetve a már megkezdett vagy még csak tervezett hazai beruházásokra. A Yetteltől azonban az anyacéghez, a PPF Csoporthoz irányítottak minket, ahonnan kedden az alábbi tájékoztatást kaptuk:

A PPF Telecom Group BV (PPF Telecom) és az e& együttműködésének létrehozására irányuló tranzakció várhatóan 2024 első negyedévének végére zárul le. A megállapodás értelmében az e& részesedést szerez a PPF Telecomban, a PPF Csoport hollandiai székhelyű távközlési részlegében, amelyből a tranzakció lezárása előtt kiválnak a cseh O2 és a szintén cseh CETIN társaságok.

Megkeresésünkre közölték: mindkét fél biztosítja a működés folytonosságát, és továbbra is a PPF Telecom csapatainak széles körű szakértelmére támaszkodik majd a saját piacain. Egy idő után azonban a PPF Telecom vezetőinek kontinenseken átívelő tanulási és fejlődési lehetőségeket kínálnak majd, és fordítva az e& csoport vezetőinek. Mindkét partner célja, hogy a két csoport között jelentős szinergiákat valósítson meg, jelentős megtakarításokkal a működési költségek és a tőkebefektetések terén, valamint az e& vezető B2B és B2C digitális termékcsomagjának Kelet-Közép-Európában történő bevezetésének számos lehetőségével.

Ez a Yettel és az O2 ügyfelei számára jobb termékekben, ajánlatokban és élményben mutatkozhat meg

– bocsátották előre lapunk érdeklődésére.

A Telex úgy tudja, hogy az üzletben kicsit azért elválik Bulgária, Szerbia és Szlovákia, illetve Magyarország. Előbbi háromban a helyi állam ugyanis nem volt benne a PPF helyi távközlési cégében, Magyarországon viszont a magyar állami tulajdonú Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. 25 százalékos részesedéssel rendelkezik a Yettel mobilszolgáltatóban és a CETIN Hungary infrastrukturális társaságában egyaránt.

Öt éve lett új gazdája a Yettel elődjének 

A norvég Telenortól 2018-ban vásárolta meg a PPF Telecom Group a hazai Telenor Magyarországot, amelyet tavaly Yettelre nevezett át és márkázott újra. A PPF Telecom Group a kelet-közép-európai régió egyik vezető távközlési szolgáltatója, amely magában foglalja a Yettel távközlési vállalatot és a CETIN távközlésiinfrastruktúra-vállalatot. A csoport öt országban (Csehország, Szlovákia, Magyarország, Bulgária és Szerbia) van jelen, mobil-, vezetékes, adat- és internetes televíziós szolgáltatásokat nyújt. A régióban 18 millió mobilügyfele van, továbbá 1,1 millió széles sávú vezetékes előfizetővel és több mint 700 ezer PayTV-ügyféllel rendelkezik. A csoport munkavállalóinak teljes létszáma 12 700 fő.

Emlékezve a hőskorra, a Yettel – és a Telenor elődje – a Pannon GSM 1993 decemberében jelentette be, hogy a magyarországi rádiótelefon-koncesszió egyik birtokosaként 1994 elején elindítja a kereskedelmi mobilszolgáltatást. A céget az Antenna Hungária, a Mol, a Videoton és a Wallis Holding, továbbá a dán, a finn, a holland és a norvég állami telefontársaság alapította közösen.

(Borítókép: Faludi Imre / MTI)