Kétnapos sztrájkot hirdetett a Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet

2023.11.24. 19:47
Sztrájkot jelentett be a Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) december 10–11-re a 2024-re szóló bértárgyalások felgyorsítása érdekében, a Volánbusz Zrt. azonban indokolatlannak tartja a tervezett kétnapos munkabeszüntetést.

A SZAKSZ a pénteki egyeztető tárgyaláson jelentette be, hogy kétnapos, az egész munkavállalói állományt érintő munkabeszüntetést szervez annak érdekében, hogy a Volánbusznál felgyorsuljanak a 2024-re szóló bértárgyalások – közölte a szakszervezet a honlapján.

A sztrájkot azért helyezték kilátásba, mert a Volánbusz a SZAKSZ 25 százalékos bérfejlesztési igényére, a tulajdonos felhatalmazásának hiányában pénteken nem tudott a munkavállalói oldalnak ajánlatot tenni.

Ugyanakkor a Volánbusz és a MÁV Zrt. képviseletét ellátó felső vezetők ígéretet tettek, mindent elkövetnek azért, hogy 2024. január 20-ig megállapodjanak, és a bérfejlesztés végrehajtása 2024. január 1. napjával megtörténjen – közölte a szakszervezet.

A Volánbusz Zrt. az MTI-nek pénteken küldött közleményében kiemelte, hogy a társaságnak felelős munkáltatóként szándékában és érdekében áll megállapodást kötni a jövő évi bérfejlesztésről. Elkötelezettek abban, hogy legkésőbb 2024. január 20-ával lezárják a jövő évi bértárgyalásokat, és megkössék a bérmegállapodást az arra jogosult érdekvédelmi szervezetekkel – hangsúlyozták.

A SZAKSZ a honlapján tájékoztatott arról, hogy a Volánbusz és a SZAKSZ képviselői megállapodtak, miszerint a sztrájk előtti egyeztető tárgyalásokat november 27-én az elégséges szolgáltatás biztosítása témakörében folytatják.

A SZAKSZ azt is közölte, hogy míg az autóbuszvezetők mindkét napon részt vesznek a sztrájkban, addig a karbantartó munkások december 11-én szüntethetik be a munkát, az első műszak 8–11 óra, a második műszak 14–17 óra között. A szellemi munkakörben dolgozók ugyanezen a napon 8–12 óra között csatlakozhatnak a sztrájkfelhívásához – ismertette honlapján a Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet.