Hamarosan hihetetlenül olcsó lehet az áram

2023.11.26. 07:04
Holoda Attila, a második Orbán-kormány energetikai helyettes államtitkára szerint a Magyarország számára felszabadított mintegy egymilliárd eurónyi uniós forrás célja, hogy a magyar lakosságot is segítsék az energiahatékonyság növelésében, és olyan programok valósuljanak meg, amelyek tudatosítják az emberekben, hogy az energia ára napközben is változhat.

Amikor napsütéses időszakban több elektromos áramot termelünk, a túlkínálat miatt csökken az energia ára. Okosmérővel, okoskapcsolókkal megvan a lehetőség arra, hogy ki tudjuk használni a napközbeni árcsökkenéseket – írja az Economx. Holoda Attila szerint az okosmérő, illetve a dinamikus árképzés már a 2011-es energiastratégiában is szerepelt, azonban végül annak megvalósítása elmaradt.

Az Európai Bizottság döntésével ez új lendületet kaphat. Az új rendszert úgy képzeljük el, mint a mobiltelefon-szolgáltatók piacát. Kezdetben egységes perc- és SMS-tarifák voltak, később azonban a felhasználók válogathattak az egyedi ajánlatok közül, annak függvényében, hogy több kedvezményes beszélgetésre, sms-re vagy internetre volt szüksége. A fogyasztók tudatosabbak lettek, a szolgáltatók pedig igyekeztek speciális ajánlatokkal kiszolgálni az igényeket. Ez a jövő az energetikában is

– tette hozzá a szakember. A kormányra vár, hogy az önkéntes villamossági szerződések jogszabályi kereteit megalkossák. A kabinet feladata, hogy meghatározza, ki vehet részt ebben a programban, milyen formában érintheti a rezsicsökkentést, hogyan köthetnek szerződést a szolgáltatók a lakossági ügyfelekkel.

Az Európai Bizottság által elfogadott magyar tervben szerepel, hogy 816 ezer okosmérőt szerelnének fel, ami – tekintettel a körülbelül négymillió háztartásra – komoly mennyiség. Még kérdéses, hogy milyen programok keretében fogják kiosztani az egyedi mérőket, és hogyan lehet ezekre jelentkezni a családi házban élőknek, akik számára érdemben jelenthet segítséget REPowerEU forrása.

Átverés volt a rezsicsökkentés, csak az emberek nem értik, az elmúlt tíz év elszalasztott lehetőségek sorozata – már ami az energiapolitikát illeti – ráadásul a kormány tudatosan megtévesztette a magyarokat, amivel hosszú távú és szinte jóvátehetetlen nehézségeket okozott a társadalomban

– fogalmazott Holoda Attila.

A reform lényege

2025 végéig átalakítja a kormány a rezsicsökkentést, ezt követően pedig a lakossági fogyasztók és a mikrovállalkozások dinamikus árképzéssel köthetnek önkéntes villamosenergia-vásárlási szerződést a már meglévő egyetemes szolgáltatás mellett.

Magyarország országspecifikus ajánlásai között szerepel a rezsicsökkentési rendszer átalakítása, mivel az sok költségvetési pénzt emészt fel jelen formájában. A reform lényege, hogy az  egyetemes szolgáltatási szerződés mellé dinamikus villamosenergia-vásárlási megállapodást is köthetnek a lakossági fogyasztók és a mikrovállalkozások.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a rezsivédett ellátás mellett önkéntes alapon olyan energiakereskedővel is szerződést köthetnek a háztartások, amelyek dinamikusan árazott villamos energiát szolgáltatnak, így például azok a rövid időszakok is kihasználhatók, amikor a napelemek túltermelnek, és épp nagyon alacsony a villamos energia ára.