Hamis állításokról ír a szaktárca Budapest Airport-ügyben

GettyImages-1234457761
2023.11.26. 15:40
Reagált a Gazdaségfejlesztési Minisztérium a szombaton több sajtótermékben is megjelent állításra, miszerint a Budapest Airport tranzakciójával kapcsolatban december elsejéig fizetési kötelezettsége lenne a magyar államnak. „Az igaztalan és ártó szándékú megnyilvánulások nagymértékű tudatlanságról és tájékozatlanságról tesznek tanúbizonyságot” – áll a minisztérium közleményében.

„A Budapest Airport visszavásárlása kapcsán vasárnap megalapozatlan és hamis állítások jelentek meg a magyar sajtóban. A hamis felvetések komolyan ártanak a magyar érdekek sikeres képviseletének” – tájékoztatott erről a Gazdaságfejlesztési Minisztérium, feltehetően azzal kapcsolatban, hogy több sajtótermék is annak adott hírt a hétvégén, hogy már a jövő héten lezárulhat a tranzakció.

Minden ilyen híresztelés árt a tranzakciónak

A minisztérium kiemelte: A tranzakció célja ugyanis az, hogy a Gyurcsány-kormány által elherdált kiemelkedő stratégiai eszköz, azaz a reptér újra magyar többségi tulajdonba kerülhessen.

Az igaztalan és ártó szándékú megnyilvánulások nagymértékű tudatlanságról és tájékozatlanságról tesznek tanúbizonyságot, így teljesen hamis az az állítás, hogy december elsejéig fizetési kötelezettsége lenne a magyar államnak a visszavásárlási ügylet vonatkozásában.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium arról is tájékoztatja a nyilvánosságot, hogy a reptér visszavásárlásával kapcsolatos tárgyalások ütemezetten, az együttműködés jegyében és megfelelően haladnak a partnerek között. Ugyanakkor az előzetes megállapodásnak megfelelően a felek nem kívánnak több információt megosztani annak érdekében, hogy az üzleti érdekek ne sérüljenek, a tárgyalások zavartalanok maradhassanak, és sikeresen zárulhassanak.

Péntekig kellene kifizetnie a magyar államnak a Budapest Airport 51 százalékáért járó pénzt, de a rendkívül feszes határidő aggodalomra adhat okot a kormánynál – írta a Telex a vasárnapi cikkében. „Az elmúlt hetek különféle tranzakciói szándékosan úgy lettek tervezve, hogy időben befolyhasson a magyar Erste 15 százalékos részének és két, szintén hazai biztosító 35-35 százalékos részének az eladási ára. Ám az a menetrend, amely szerint december 1-ig elő kell teremteni a reptérhez a pénzt, még így is rendkívül feszes” – fogalmaztak.

(Borítókép: A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér váróterme 2021. augusztus 4-én. Fotó: Stiller Ákos / Bloomberg / Getty Images)