Lázár János grandiózus tervről számolt be egy privát eseményen

2023.11.28. 07:08
Lázár János építési és közlekedési miniszter egy hétfő esti klubesten arról beszélt, hogy teljes mértékben ingyenessé tennék a 14 év alattiak számára a tömegközlekedést.

Lázár János a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) exkluzív Nagyvállalati Klubjában tartott előadást hétfő este vállalati vezetők és menedzserek előtt, amelyen a Világgazdaság is részt vett.

A miniszter többek között arról beszélt az eseményen, hogy az ország- és vármegyebérleteknek köszönhetően soha nem használták annyian a MÁV és Volán, illetve a közösségi közlekedés hálózatát, mint idén.

Elmondása szerint 2023-ban 50-100 ezer olyan új bérletvásárló jelent meg, akik eddig nem használták a közösségi közlekedést. 

Lázár János ezután elmondta, hogy tervben van a 14 év alattiak számára a tömegközlekedés teljes körű ingyenessé tétele.

a tárcavezető az eseményen elismerte, hogy a tömegközlekedésben kínált szolgáltatás színvonala minimum kifogásolható.

Hozzátette, hogy az állam mintegy 800 milliárd forintot fordít a közlekedési cégektől való megrendelésekre. Az más kérdés, hogy a szolgáltatók milyen minőségben szolgáltatnak. 

Karácsony Gergely egyetért

Karácsony Gergely főpolgármester „ritka pillanat: Lázár János egyetért velem” felütéssel reagált közösségi oldalán a miniszter tervére.

A minap a közlekedési miniszter a 14 éves korig tartó ingyenesség felvetésével tulajdonképpen a fővárosban működő modell teljes átvételére tett javaslatot. Csak egyetérteni tudok. Az más kérdés, hogy a szociális kedvezmények miatti bevételcsökkenést, és az infláció miatt növekvő kiadásokat a fenntartónak kompenzálnia kell

– olvasható a főpolgármester posztjában.

Mint hozzátette, „önmagában az keveset ér, ha a közösségi közlekedés megfizethető, jónak is kell lennie”. Karácsony Gergely szerint „érdemes ebben is Budapestet követni”.