Ismét termelésbe kezdett a Ganz szolnoki üzeme

2023.11.29. 13:53
Újraindult a termelés a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. szolnoki üzemében. A 3,8 millió euró értékű fejlesztés mintegy 50 munkahelyet teremt a vármegyeszékhelyen.

Gál Gergely, a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. ügyvezetője szerdán, az üzem újraindítása alkalmából tartott helyszíni sajtótájékoztatón elmondta: a társaság anyavállalata által 2021-ben visszavásárolt telephelyen a transzformátorokhoz szükséges külső acélszerkezeteket gyártják majd a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. tápiószelei transzformátorüzeme részére.

Hozzátette: a gyártás újraindításával a Ganz célja az, hogy az acélszerkezet-gyártásban felhalmozott több mint fél évszázados tapasztalatot tovább gyarapítsák, és azt a lehető legversenyképesebb formában vezessék vissza a piacra.

A Ganz tulajdonosai egy több mint másfél milliárd forint keretösszegű fejlesztési csomagot hagytak jóvá.

Ezekkel a fejlesztésekkel a vállalat visszanyerheti a versenyképességét, és biztosíthatja a most létrejövő csaknem hatvan munkahely hosszú távú stabilitását – adta hírül az MTI.

A szolnoki üzemet 2019-ben zárták be

Felidézte, hogy 2019-ben, egy korábbi cégtulajdonos döntésének eredményeként a szolnoki acélszerkezet-gyártást megszüntették, a gyárat bezárták, a munkavállalókat elbocsátották. A gyár újraindításának ünnepségét szerdán tartották, de az első munkavállalók júniusban csatlakoztak, majd több hullámban bővítették a létszámot, jelenleg negyvenöten dolgoznak – közölte.

Az újraindítási terv alapján a szolnoki telephely 2026-ra éri majd el a kibocsátási maximumot, amivel az árbevétele megközelíti a hárommilliárd forintot, a munkavállalói létszám pedig a hatvanat – vázolta az ügyvezető.

Gál Gergely elmondta: a szolnoki telephelyen az elmúlt ötven évben több ezer egyedi tervezésű transzformátorház készült, ideértve a magyar villamosenergia-hálózat legmagasabb, 750 kilovoltos feszültségszinten üzemelő transzformátorait is.

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. MTI-hez eljuttatott közleményében szerepel, hogy a termelés elindítása érdekében a vállalat a 3,8 millió euró nagy részét a gyártástechnológia fejlesztésére és a telephely energiahatékonyságának növelésére fordította. A teljes beruházási program 2024-re valósul meg.