Több millió magyart érint az ügy: a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálja a Yettel tulajdonosváltását

2023.11.30. 20:09
Miután több millió előfizetőt érinthet a Yettel tulajdonosváltása, a Gazdasági Versenyhivatal is foglalkozik az üggyel. A GVH leghamarabb 2024 első negyedévében adhatja meg az engedélyt a tranzakcióra.

Mint arról az Index is írt, hamarosan egy arab csoport, az etisalat by e& lehet a Yettel mobilszolgáltató új többségi tulajdonosa. A PPF Telecom Group (PPF Telecom) tájékoztatása szerint a PPF Telecom és az e&-csoport együttműködésének létrehozására irányuló tranzakció várhatóan 2024 első negyedévének végére zárul le.

Az mfor.hu ezzel kapcsolatban arról értesült, hogy 

a tulajdonosváltás ügye már a Gazdasági Versenyhivatalnál van.

A portál szerint miután a cég tulajdonosváltása több millió magyar előfizetőt érinthet, így a Yettel tulajdonosváltását a GVH is átvizsgálja. 

A 2023. augusztus 1-jén kelt Részvény Adásvételi Szerződés értelmében az Emirates Telecommunications Group Company PJSC (közvetett módon) 50 százalék plusz egy részvényt szerez a PPF Telecom Group B.V.-ban

– olvasható a GVH honlapján.

Az mfor.hu szerint a GVH vizsgálata akkor szükséges, ha egy vagy több társaság tranzakciója esetén fennáll annak a lehetősége, hogy az úgynevezett összefonódásuk a piacon erőfölényt okoz, illetve jelentősen befolyásolja a piaci viszonyokat. A GVH egy adott ügyben két módon reagálhat: vagy elindítja a vizsgálatot, vagy nem. Utóbbi esetén automatikusan áldását adja a szóban forgó ügyletre.

Az üzlet érdekessége, hogy annak nem lesz része a cseh leányvállalat, viszont Bulgáriában, Szerbiában, Szlovákiában és Magyarországon az arab csoport válik a helyi részesedés – így Magyarországon a Yettel – meghatározó tulajdonosává.