Orbán Viktor: Ezt hívják piacnak és magántulajdonnak

D MTI20231201102
2023.12.01. 16:04
A magyar vállalkozók magánsikerei az ország közsikereinek előfeltételei, ezért a kormány nem irigy a vállalkozók tőkéjére, hanem ellenkezőleg, minden vállalkozónak még nagyobb sikereket, még nagyobb üzleti hasznot és tovább gyarapodó tőkét kíván – mondta a miniszterelnök pénteken, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) rendezvényén, ahol a szintén felszólaló Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter válaszolt az Index kérdéseire.

A kormányfő a magyar vállalkozók napja alkalmából tartott eseményen reményét fejezte ki, hogy a vállalkozók sikeresek lesznek, és mindebből az ország felemelkedése, vagyis a közhaszon növekedése áll majd elő. Hozzátette: a politikai vezetők felelőssége és munkája, hogy ezt úgy igazgassák össze, hogy a vállalkozók magánsikere az egész ország sikerévé váljon.

Olyan kormányunk van, amely hisz abban, hogy a dagály minden hajót felemel.

A kormányfő arra is kitért: míg a vállalkozókat a nyereség motiválja, az üzleti tranzakcióktól magánhasznot remélnek, és „ez így van jól, ezt hívják piacnak és magántulajdonnak”, ezzel szemben a politika motivációja az, hogy a gazdaság működése a nemzet javára váljon.

Ez akkor is igaz, hogyha ugyanarról az ügyről van szó – jelezte az MTI beszámolója szerint, példaként a budapesti repülőtér visszavételét hozva, ami értékelése szerint a vállalkozónak üzleti ügy, a kormánynak pedig nemzetgazdasági kérdés.

Nagy Márton: A lakosság hozzá se fért

„A vállalkozások elsődleges feladata, hogy vállalkozzanak, fejlesszenek, beruházzanak, termeljenek. Azonban, ahogy arra piaci és banki szereplők is felhívták a figyelmet, az elmúlt időszakban már túl nagyra nőtt a vállalkozások megtakarítási tevékenysége, így a betétállomány, többek közt az Magyar Nemzeti Bank (MNB) eszközeit kihasználva, hatalmasra duzzadt” – nyilatkozta az Indexnek pénteken Nagy Márton a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége által szervezett rendezvényen.

A gazdaságfejlesztési miniszter azt is leszögezte, ezt a kormány is érzékelte, hiszen folyamatosan és aktívan monitorozzák a pénzpiaci és gazdasági folyamatokat. „A helyzet világos volt, a túlzóan magas kamatok, az elérhető magas hozam láttán a vállalkozások inkább megtakarítottak, és betétekben tartották a szabad forrásaikat, minthogy új gépet vásároltak volna, vagy éppen új terméket fejlesztettek volna ki.”

Nagy Márton a kérdéseinkre válaszul arra is kitért, hogy a vállalatok éven belüli lejáratra lekötött betéteinek állománya a 2021. szeptemberi 1983 milliárd forintról két év alatt több mint háromszorosára, 6102 milliárdra nőtt. Az ezekre a betétekre fizetett átlagkamat az idei év szeptemberében még 13 százalék körül volt, májusban 16 százalék közelében is járt. Ez azt jelenti, hogy

a nagyvállalatok messze az állampapírpiacon elérhető hozamnál magasabb kamaton tudták kamatoztatni a pénzüket. Ezzel szemben a lakossági ügyfelek ennek a kamatnak a közelébe sem férhetnek.

„Ráadásul ez a helyzet egyre inkább igazságtalanná vált, hiszen a lakosság számára elérhető megtakarítások hozama, például a PMÁP esetében 10 százalék alá került, így a lakosságnak már nincs olyan kockázatmentes befektetési eszköze, amivel jóval az infláció fölötti kamatra tehetne szert. Ezzel szemben a vállalkozások a bankokon keresztül hozzáfértek olyan instrumentumokhoz – a jegybanki betéthez és a jegybanki diszkontkötvényhez –, amelyek ezt a túlzó kamatszintet biztosíthatták” – összegezte.

Nagy Márton szerint az igazságtalan helyzetet a kabinet felszámolta, így kiterjesztette a betéti kamatsapkát a vállalkozásokra is. Az intézkedés célja egyértelmű: a kormány „ösztönözni akarjuk a beruházásokat”.

Végezetül arra is kitért, hogy a betéti kamatsapka kiterjesztése ahhoz járul hozzá, hogy a források ne a különböző számlákon parkoljanak, hanem újra bekerüljenek a gazdasági vérkeringésébe. „Ez segíti a növekedés helyreállítását, mert míg 2023 az inflációcsökkentés éve, addig 2024 a gazdasági növekedés helyreállításáé” – zárta.

A kormány döntött, nem hátrál

Mint ismert a kormány április 1-jéig meghosszabbítja, egyben a vállalkozásokra is kiterjeszti a betéti kamatsapkát. Így minden olyan, a normál profitszerzésen túlmutató, tisztességtelen magatartással szemben fellép, amely kihasználja a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetet – ahogy annak a Gazdaságfejlesztési Minisztérium korábban hangot adott. Egyes intézményi befektetők az infláció és a magas effektív jegybanki kamat miatt olyan túlzó kockázatmentes hozamokat és jövedelmeket realizáltak, amelyek a jelenlegi piaci helyzetben indokolatlanok és igazságtalanok.

A korábbi döntés értelmében tavaly november 22-től egyes intézményi befektetők, pénztárak, lakástakarékpénztárak, biztosítók, befektetési alapok és a legalább 20 millió forintot elhelyező lakossági ügyfelek a kereskedelmi bankoknál elhelyezett látra szóló és legfeljebb egyéves futamidejű betétjeik után nem kaphatnak magasabb kamatot a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukciós átlaghozamának mértékénél.

(Borítókép: Orbán Viktor 2023. december 1-én. Fotó:  Fischer Zoltán  / MTI)