Ismét belenyúlt a kormány az energiaárakba

2023.12.02. 18:14
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az Mfor számára közleményben foglalta össze a Magyar Közlöny tegnap esti számában megjelent kormányrendelet-módosítás lényegét. A közleményben az állami energihivatal rávilágított, hogy a módosítás az átláthatóság mellett kedvezményeket is jelent a fogyasztók számára.

Az Mfor szerint a MEKH a Magyar Közlöny legfrissebb számában tisztázta, hogy a jelentősen megnövekedett betáplálásirányú csatlakozási igények „jelentős hálózatfejlesztési beruházásokat tesznek szükségessé”.

Ugyanakkor az egyes költségek függenek a beruházás helyétől, illetve a helyben rendelkezésre álló infrastruktúra állapotától, kiépítettségétől is.

Mint írják, a rendeletmódosítás révén a közcélú hálózatra csatlakozni kívánók csatlakozási díjai a jövőben átláthatóbban lesznek kiszámíthatók. Az új módszertan ugyanis egyértelmű különbséget tesz aközött, hogy közvetlenül vagy közvetetten indukált hálózatfejlesztések beruházási költségeiről van szó.

A módosítás emellett átmeneti kedvezményt is jelent a villamosenergia-tárolóra is kiterjedő csatlakozási igények díjából. A rendeletmódosítás elősegíti a finanszírozás kiegyensúlyozását, ösztönzi a hálózatkihasználtság növelését, miközben csökkenti a hálózati engedélyesek adminisztrációs terheit és a hálózati költségek rendszerhasználati díjakkal fedezendő részét is – közölte az energiahivatal.