Szijjártó Péter: A verseny állandó, nem szabad hátradőlni

2023.12.03. 17:01
A kutatás-fejlesztési beruházásokra adható maximális támogatás értéke 15 millió euróról 25 millió euróra növekszik, emellett a jelenlegi 25 helyett akár már 50 százalékos maximális támogatási intenzitást ítélhetnek oda a vállalatoknak, a képzési támogatás mértéke pedig 3 millió euróra nő – írta a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Facebook-oldalán.

A tárcavezető jelezte: jelenleg is hatalmas beruházási verseny zajlik a világon, így Európában is, amely versenyben Magyarország rendre jól szerepel. Ezt bizonyítja, hogy idén 13 milliárd euró lesz a Nemzeti Befektetési Ügynökségen keresztül beáramló tőke mennyisége hazánkba, ami a duplája az eddigi éves rekordnak.

A verseny viszont állandó, így nem szabad hátradőlni, ugyanis egyértelműen az a célunk, hogy Európa legversenyképesebb beruházási rendszere a miénk legyen. Ezért figyeljük folyamatosan a versenytársakat és hozzuk meg rendre a szükséges lépéseket, mint most is, aminek nyomán módosul az egyedi kormánydöntéssel megítélhető támogatások feltételrendszere.

Szijjártó bejegyzése szerint a hazai beruházásokban egyre nagyobb arányt tesznek ki a kutatás-fejlesztésre irányuló projektek, köszönhetően az újabb és újabb termelési kapacitások idevonzásának. Ezek egyféle körkörös mozgást írnak le, ugyanis a termelési kapacitások megalapozzák a bizalmat a kutatás-fejlesztési részlegek megvalósításának, aminek nyomán a kifejlesztett termékek legyártásában ezáltal szintén részt tudunk venni.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a hazánkban működő üzleti szolgáltatóközpontok egy másik nagyon fontos területet képeznek, mert hatalmas szerepet játszanak a tehetséges fiatalok Magyarországon tartásában és idevonzásában. Ezen központok bevonzásának és megtelepedésének fokozása érdekében az 50 új, magas hozzáadott értékű munkahelyteremtési kötelezettséget 25 főre mérsékeli a kormány.

Ezt indokolja, hogy a szolgáltatóközpontok kiemelkedő béreket és karrierlehetőséget kínálnak felsőfokú végzettséggel rendelkező fiataljainknak, ezért úgy ítéljük meg, hogy minden eszközzel támogatni kell a befektetéseiket, elsősorban a vidéki nagyvárosainkban.