Nagy Márton meglepetést hozott a diákoknak Mikulásra

2023.12.04. 08:57
Jövőre is rendkívül kedvező feltételekkel lesz elérhető a szabad felhasználású diákhitel, marad a 7,99 százalékos kamat – írja hétfői közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

A kormány döntése értelmében jövőre is kedvező feltételek és kamatozás mellett lesz elérhető a diákhitel a hallgatók számára. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium szerint annak érdekében, hogy aki akar és képes rá, az anyagi lehetőségétől függetlenül tanulhasson.

Bár a háború és a szankciók miatt a kamatkörnyezet drasztikusan megemelkedett, a kormány álláspontja szerint ebben a nehéz gazdasági helyzetben sem lehet hagyni, hogy ennek kárát a diákok lássák. Meg kell védeni a hallgatók érdekeit

– írták. 

A közlemény szerint a kormány megállapította, hogy a jelenlegi piaci körülmények alapján és a hatályos szabályok szerint a szabad felhasználású diákhitel kamatának 13 százalék fölötti szintre kellene emelkednie. A kormány azonban arról határozott, hogy a diákok jövőre is 7,99 százalékos kamat mellett juthatnak a Diákhitel1 termékhez, miközben a Diákhitel2 és a Képzési Hitel továbbra is 0 százalékos kamattal lesz elérhető számukra.

Idén is több mint 13 ezer új szerződéskötésre kerülhet sor, míg az élő szerződések száma meghaladja a 200 ezret.

A tárca emlékeztet, a diákhitelszámlát biztosító bankoknak ingyenesen kell biztosítaniuk például a havi számlavezetést, az elektronikus szolgáltatások felületét, a havi bankszámlakivonatot és a kapcsolódó bankkártya használatát is – zárja közleményét a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.