Kongatják a vészharangokat: ítéletet mondtak a világ egyik legnagyobb gazdasága fölött

GettyImages-1755397637
2023.12.05. 16:18
Negatívra rontotta a kínai gazdasági kilátásait a Moody's. A hitelminősítő szerint Kínában a fiskális ösztönzők, valamint az ingatlanpiaci visszaesés spirálja kockázatot jelent. Ugyanakkor fenntartotta a kötvényeinek hosszú távú A1-es osztályzatát.

A hírre a kínai kormány csalódottságát fejezte ki a Moody's döntése miatt, azonban szerintük a nemzetgazdaság „rendkívül rugalmas, és nagy potenciállal rendelkezik”. Az ingatlanpiaci visszaesés jól kontrollálható – áll a kínai pénzügyminisztérium közleményében.

A hitelminősítő elsősorban azzal indokolta a döntést, hogy a jelek szerint a kínai kormány a pénzügyi stresszhelyzetben lévő regionális és helyi önkormányzatok, valamint a szélesebb értelemben vett állami szektor finanszírozási támogatására készül. A hitelminősítő szerint

széles bázisú, lefelé ható kockázatok terhelik a kínai költségvetési, gazdasági és intézményi erejét.

Aggodalmat keltett az is, hogy Peking idén rekordmennyiségű kötvénykibocsátást tervez. A Moody's azonban a kilátás módosításával egy időben megerősítette Kína hosszú futamú, helyi valutában és devizában denominált szuverén kötelezettségeinek „A1” szintű, elsőrendű befektetői besorolását – összegezte a Bloomberg, valamint az MTI.

Komoly potenciál van a kínai gazdaságban

Napjainkban a Kínai Népköztársaság rendelkezik a világ második legtekintélyesebb gazdaságával, amelynek méretét (a megtermelt GDP tekintetében) kizárólag az Egyesült Államoké múlja felül – ahogy azt korábban egy elemzésben összefoglaltuk. A kelet-ázsiai országra már jó ideje mint az amerikai hegemóniai fő kihívójára tekintünk; nem is ok nélkül.

Kína az elmúlt évtizedekben sikerrel terjesztette ki diplomáciai kapcsolatrendszerét, ezáltal pedig befolyását is szerte a világban, így például Közép-Európában, valamint Afrikában; miközben technológiai fejlettsége is folyamatosan emelkedett.

Ám dacára erőfeszítéseinek, Kína – ez idáig – képtelen volt maga mögé utasítani legfőbb riválisát.

A kínai gazdaságnak a koronavírus óta nem sikerült talpra állnia, ha maguk mögött hagynák a Kínával való kereskedelmet korlátozó politikát, az Egyesült Államok nagyon jól járhatna. A 2022-es év végéhez közeledve felcsillant a remény, hogy a kínai gazdaság − és következésképpen a világgazdaság − fellendülésre készül.

Háromévnyi korlátozás, kötelező tömeges tesztelés és véget nem érő zárlatok után a kínai kormány hirtelen úgy döntött, hogy felhagy a „nulla Covid” politikával, amely elnyomta a keresletet, akadályozta a gyártást, felborította az ellátási vonalakat, és a legjelentősebb lassulást eredményezte az ország gazdaságában az 1970-es évek végén kezdődött piacbarát reformok bevezetése óta.

 (Borítókép: Építési terület Peking üzleti negyedében 2023. november 30-án. Fotó: Bloomberg / Getty Images Hungary)