Az OTP Simple részletesen leírta, mit kell tenni, ha feltörték a fiókját

2023.12.06. 13:36
Miután december 5-én több ezer OTP Simple-felhasználó fiókjához férhettek hozzá digitális adattolvajok, a pénzintézet egy közleményben tájékoztatott az ezzel kapcsolatos teendőkre. Illetve azt is közölték, hogy jelenleg a simple.hu felületen szünetel a bejelentkezési lehetőség.

Mint megírtuk, december 5-én este más felület(ek)en eltulajdonított felhasználónév/jelszó kombinációkkal digitális adattolvajok több ezer OTP Simple-felhasználó fiókjához fértek hozzá. Az illetéktelenek fizetési tranzakciót nem tudtak indítani, anyagi kár így nem történt.

Az OTP az érintett fiókokat haladéktalanul blokkolta, a helyreállításról és a szükséges tájékoztatásról gondoskodott. A fiókok védelme érdekében a szükséges lépéseket megtette, és a bűnözők ellen hatósági intézkedést kezdeményezett.

A bank most egy újabb közleményben ismertette, hogy mi a teendő abban az esetben, ha feltörték a Simple-fiókunkat. Mint írták, az érintett fióktulajdonosokat arról tájékoztatták:

A visszaélést felderítettük, az érintett fiókokat beazonosítottuk, a Simple-fiókodat biztonsági okokból átmenetileg felfüggesztettük. A fiókod helyreállításával kapcsolatban 24 órán belül további tájékoztatást küldünk Neked.

Hozzátették, hogy mivel az érintett Simple-fiókot időközben felül vizsgálták, így a fiók újbóli használatához az alábbi lépéseket szükséges megtenniük az érintett felhasználóknak:

  • Még szerdán kapnak egy Simple-jelszó-módosító linket tartalmazó rendszer-e-mailt az ugyfelszolgalat@simple.hu címről, aminek segítségével új jelszót kell beállítaniuk a Simple-fiókjukhoz.
  • Korábbi jelszavukat biztonsági okokból érvénytelenítették, így a fiókokat csak új jelszó beállításával van lehetőség újból használni.

Kiemelték továbbá, hogy senki ne állítson be korábban vagy más szolgáltatásban már használt jelszót a fiók biztonságának érdekében.

A jelszómódosítást követően biztonsági okokból újra rögzíteni kell a bankkártyákat a fiókban, és hozzátették, hogy a fiókban esetlegesen meglévő javakat (közlekedési bérlet, autópálya-matrica stb.) a jelszómódosítást követően továbbra is zavartalanul lehet használni.

A simple.hu felületen átmenetileg szünetel a Simple-fiók-bejelentkezési lehetőség – olvasható a közleményben.