Nagyon fontos bejelentést tett Varga Mihály, ez már az uniós forrásokat érinti

2023.12.07. 16:00
Pénteken döntés születhet a hazánknak járó uniós forrásokról – írja legfrissebb Facebook-posztjában a pénzügyminiszter. Az Index úgy tudja, még idén, a legkedvezőbb forgatókönyv szerint már a jövő héten létrejöhet az egyezség.

„Indulás Brüsszelbe, holnap döntés születhet a hazánknak járó forrásokról” – írja legfrissebb, szűkszavú posztjában Varga Mihály pénzügyminiszter. Mint azt korábban megírtuk, az Index úgy tudja, még idén, a legkedvezőbb forgatókönyv szerint már a jövő héten létrejöhet az egyezség az igazságügyi reformcsomagról, ami a Magyarországnak járó 2021–2027-es uniós forrásokhoz való hozzáférés legfőbb záloga.

legfrissebb Információink szerint időközben még közelebb kerülhet a 2014–2020-as ciklus zárása is, miután nagy összegű költségnyilatkozatot küldhetünk ki még az év végi ünnepek előtt Brüsszelbe.

A célegyenesben járhatunk

Mint írtuk, még az idén happy enddel zárulhatnak az uniós intézményrendszerben zajló, Magyarországot érintő zajos viták, amelyek tétje a hazánknak járó fejlesztési források folyósítása. Az Index értesülései szerint ugyanis:

  1. Az utolsó részkérdésekben is közel a megegyezés az igazságügyi reformcsomag körül, ami a 2021–2027-es pénzek tekintetében a hozzáférés horizontális feljogosító feltétele.
  2. Lapunk úgy tudja, még az év vége előtt egymás kezébe csaphatnak a felek, jó esetben ez már a jövő héten megtörténhet.
  3. Ami a legfontosabb, ezáltal a 2021–2027-es kohéziós források egy jelentős részéhez férhet hozzá Magyarország.

A HVG pedig azt írja, hogy az Európai Bizottság csütörtökön azt közölte, a magyar kormány elküldte arra a két kérdésre a választ, amelyeket még november 1-jén tett fel a brüsszeli testület az igazságügyi reformmal kapcsolatban. Ezt azt jelenti, hogy amennyiben nincs több kérdése a bizottságnak, úgy kilenc napon belül kell véglegesíteniük a csomag értékelését.

Ha ez pozitív lesz, akkor 10 milliárd euró felhasználására nyílik lehetősége a hétéves költségvetésnek a közel 22 milliárdos keretéből – Összesen ennyi járna Magyarországnak. 

A biztosi kollégium feltehetően jövő hét keddi ülésén fogadja el ezt az értékelést, ám kilenc napon belül ezt bármikor megtehetik, akár írásos eljárás formájában is.