Az MVM csoport megvásárolja Magyarország egyik legnagyobb naperőművét

DROTI20230321013
2023.12.08. 18:41
Jelentősen bővíti napelemes erőművi portfólióját az MVM Csoport. A december 7-én lezárult tranzakció értelmében a megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. megvásárolja a CMC, a Genertec International csoport tagjának fejlesztésében épült és tulajdonában lévő kaposvári 100 MWh beépített kapacitású napelemes erőművet, amely Magyarország egyik legnagyobb fotovoltaikus erőműve – tájékoztatta a vállalat pénteken az MTI-t.

A közlemény szerint a kaposvári napelemes erőmű megvásárlásával az MVM Csoport nagymértékben hozzájárul megújulóenergia-termelési stratégiája megvalósításához, dekarbonizációs célkitűzéseinek eléréséhez.

Az MVM tulajdonába került napelemes rendszer évi átlagban mintegy 150 gigawattóra (GWh) villamos energiát tud megtermelni, ami több mint 35 000 háztartás éves villamosenergia-szükségletét fedezheti amellett, hogy

éves szinten mintegy 140 000 tonnával csökkenhet az ország szén-dioxid-kibocsátása.

Az MVM Csoport egyre bővülő megújulóenergia-termelői kapacitásával nagyban hozzájárul az energiafüggetlenség elősegítéséhez és a zöldátmenet megvalósításához – írták a közleményben.

(Borítókép: Fotovoltaikus panelek az MVM Zöld Generáció Kft. 2397 megawatt (MW) csúcskapacitású naperőművében Szeged határában 2023. március 21-én. Fotó: Rosta Tibor / MTI)