Újabb döntés született, és kiderült, milyen jövője lehet a magyar gazdaságnak

GettyImages-139456892
2023.12.15. 23:03 Módosítva: 2023.12.15. 23:03
Hasonlóan a múlt heti Standard and Poor’s döntéshez, péntek este a Fitch is megerősítette Magyarország adósságbesorolását, és továbbra is befektetésre ajánlja: BBB szinten, negatív kilátással.

A beruházások által ösztönzött növekedés és a közvetlen külföldi tőkebefektetések támogatják Magyarország besorolását – így kezdte péntek esti jelentését Magyarországról a Fitch Ratings. A negatív kilátás a politikai környezetet és annak a gazdaságra gyakorolt hatásait tükrözi a hitelminősítő szerint.

Majd kiemelték, az államháztartás jelentősen alulteljesített idén: októberben a kormány által tervezett hiánycélt 3,9-ról 5,2 százalékra módosították. A Fitch ennek az új célnak a túllépésére számít, és 5,6 százalékos hiányt prognosztizál. A költségvetés gyengeségét a fogyasztási adóbevételek csökkenésében látják, míg az infláció, illetve a kamatkiadások szintén növelték a hiányt.

A fordulat megtörténhetett

Az előrejelzésük szerint a GDP-hez viszonyított adósság idén 71,1-ről 68,2 százalékra csökkenhet, ami meghaladja a járvány előtti szintet. Kitérnek arra is, hogy a napokban az Európai Bizottság 10,2 milliárd euró (a 2023. évi GDP 5,3 százaléka) kohéziós forrást szabadított fel Magyarország számára, miután pozitívan értékelte a közelmúltban végrehajtott igazságügyi reformokat. Ennek ellenére 11,7 milliárd euró továbbra is felfüggesztés alatt áll. Hozzátették: 

A jövőbeli kifizetések időzítése és mértéke továbbra is bizonytalan.

A gazdaság a harmadik negyedévben újra növekedett. Azonban a GDP az első három negyedévben a nagyon gyenge belföldi kereslet miatt 1,2 százalékkal csökkent éves összevetésben, a Fitch idén 0,6 százalékos zsugorodásra számít. A háztartások fogyasztásának helyreállása jövőre 3 százalékos növekedést eredményezhet. A magánberuházások a könnyebb hitelfeltételekkel összhangban élénkülnek, és az uniós források beáramlása alátámasztja az állami beruházások növekedését is.

Lassú búcsú az inflációtól

A hitelintézet szerint a dezinfláció továbbra is jelentős. A januári 25,7 százalékos csúcsról novemberben 7,9-re esett, a maginfláció is hasonlóan alakult. A havi inflációs dinamika az árak stabilizálódását mutatja. Az infláció csökkenése az alacsonyabb élelmiszer- és energiaárakat, a gyenge belföldi keresletet, a szigorúbb monetáris politikát, az árfolyam felértékelődését és a haszonkulcsok normalizálódását tükrözi.

A Fitch jövőre lassabb inflációcsökkenést vár: a bázishatások enyhülnek, a jövedéki adók emelkednek, és a belföldi kereslet megélénkül. A Fitch előrejelzése szerint az infláció 2024-ben átlagosan 5 százalék lesz (BBB kategóriában a medián 3,9 százalék), 2025-ben a jegybank célsávjába csökkenhet.

A kormány nagyon örül a hírnek

Töretlen a bizalom Magyarország iránt – így értékelte a hírt a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. Szerintük ez újabb biztató jel: a jelentős hitelminősítők mindegyike befektetésre ajánlott kategóriába sorolja Magyarországot. Jövőre a kormány szigorú költségvetési fegyelem, így csökkenő államadósság mellett helyreállítja a gazdasági növekedést – szögezte le Nagy Márton tárcája. A kormány célja, hogy a gazdasági bővülés újra dinamikus, 4 százalék körüli szintre emelkedjen. Az elmúlt időszakban a gazdaságban egyre több reményt keltő folyamat figyelhető meg:

7,9 százalékra szorította vissza a kormány az inflációt, szeptemberben megtörtént a reálbérfordulat, történelmi mélyponton van az álláskeresők száma, bővül a foglalkoztatottság, a harmadik negyedévben megindult a gazdasági növekedés, folyamatos az FDI beáramlása, az Államkincstár, az EXIM és az MFB is sikeres kötvénykibocsátásokat hajt végre, az ikerdeficit megszűnt, a külkereskedelmi termékforgalom pedig újra többletet mutat, a nemzetközi tartalékok történelmi csúcson vannak, illetve uniós források is érkezhetnek.

Majd az összegzésükben azt is hozzátették, a gazdaság válságálló, jó esély mutatkozik arra, hogy újra az uniós átlag feletti ütemben növekedjen, miközben tovább emelkedik a fizetések vásárlóereje és a foglalkoztatottság. Ehhez elsősorban három, egymással összefüggő területen kell előrelépni:

  • az óvatossági motívum oldódásából fakadó fogyasztás bővülésére,
  • a beruházások fokozására, valamint
  • az aktivitási ráta további növelésére van szükség – ahogy azt korábban Nagy Márton az Economx-nak részletesen kifejtette.

A Pénzügyminisztérium a közleményében azt hangsúlyozta, hogy a péntek este kiadott értékelésében a Fitch hitelminősítő elismerően írt Magyarország erős strukturális gazdasági mutatóiról. A tavalyi, erőteljes növekedés mellett a bankszektor stabil, míg a GDP-arányos államadósság tovább mérséklődhet.

A hitelminősítő elismeri, az igazságügyi reform pozitív fogadtatása idén decemberben több mint 10 milliárd euró uniós forrást tett elérhetővé Magyarország számára. Emellett hangsúlyozzák, Magyarország helyreállítási tervét az Európai Bizottság és a pénzügyminiszterek tanácsa is elfogadta,

így 920 millió eurónyi összeg érkezhet a jövő év elején.

Varga Mihály tárcája leszögezte, Magyarország célja világos: vissza kell térni arra az egyensúlyi pályára, ahol a gazdaság a Covid-járvány és a háború előtt volt. Ezért a válságok ellenére a kormány jövőre 2,9 százalékra csökkenti a költségvetési hiányt, és 66,7 százalékra javítja az államadósság szintjét. Ez 10 százalékponttal kedvezőbb az uniós átlagnál, miközben a hazánknak járó források egy részét Brüsszel még mindig visszatartja.

Mint fogalmaznak, az elmúlt évtized munkájának köszönhetően mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő befektetésre ajánlja Magyarországot, és két osztályzattal magasabb besorolást tartanak érvényben most, mint 10 évvel ezelőtt. Mindez azt jelzi, hogy nemcsak a befektetők, hanem a hitelminősítők is bíznak a magyar gazdaságban – zárta közleményét a Pénzügyminisztérium.

(Borítókép: Scott Eells / Bloomberg / Getty Images)