Drámaian felszöktek a lakásárak

DMOHA20120128006
2023.12.17. 06:31
A tavalyihoz képest két százalékponttal, tíz százalékra emelkedett az egymillió forint feletti négyzetméteráron elkelt ingatlanok aránya országosan, míg a fővárosban ezek tavalyi 24 százalékos aránya 30 százalékra ugrott idén – jelezte a Duna House szombaton. Az ingatlanos cég rávilágított, hogy országos átlagban az előző évinél négy százalékkal többet, 40,1 millió forintot fordítottak otthonteremtésre a vevők. A KSH szerint pedig az elmúlt nyolc évben több mint két és félszeresére emelkedtek a magyar lakásárak, ami a régiónkban és az Európai Unióban is a legmagasabb.

A Duna House eladók körében végzett felmérése szerint a tulajdonosok ötöde örökségétől vált meg, nagyjából ugyanennyien korábban befektetésként vásárolt ingatlanukat adták el, 16 százalékuk nagyobb lakásba költözött, míg 12 százalékuk kisebb alapterületű otthont választott.

A lakások átlagos vételára 55 millió forintról 57 millió forintra nőtt

– jelezték az MTI-hez eljuttatott közleményben, rávilágítva, hogy a fővárosi átlag az országossal megegyező mértékben emelkedett. Az értékesített ingatlanok között a hárommillió forintos négyzetméterenkénti árat meghaladó új építésűek mellett egyre több a kétmillió forint feletti négyzetméteráron tulajdonosra talált használt budapesti lakás is – idézték a közleményben Benedikt Károlyt, a cég PR- és elemzési vezetőjét.

Több mint félmilliárdos luxusvilla volt a rekorder

A vevők 18,9 százalékának motivációja első lakás vásárlása volt, 18,7 százalékuk nagyobb otthonba akart költözni, míg befektetési céllal 14,3 százalékuk vett ingatlant a cég közleménye szerint.

A legdrágábban egy nyugati országhatárhoz közel fekvő vármegyeszékhely kertvárosában található mediterrán luxusvilla kelt el, amelyért közel 660 millió forintot fizetett az új tulajdonosa

– ismertették a Duna House tranzakciós adatai alapján. Ez a 661 négyzetméteres okosotthon volt a cég legnagyobb eladott ingatlana idén, míg a legkisebb egy tíz négyzetméteres ház volt a fővárosi agglomeráció déli szektorában.

Legolcsóbban, 900 ezer forintért, egy 20 négyzetméteres, Baja közelében található ingatlan talált új tulajdonosra

– jelezték. Hozzáfűzték, hogy százmillió forintot, vagy ennél többet a tavalyival megegyező arányban, az értékesített ingatlanok négy százalékáért fizettek, 20 millió forintért vagy az alatt pedig az összes eladott ingatlan csaknem negyedét tudták megszerezni a vevők.

A tavalyihoz képest két százalékponttal, tíz százalékra emelkedett az egymillió forint feletti négyzetméteráron elkelt ingatlanok aránya országosan, míg a fővárosban ezek tavalyi 24 százalékos aránya 30 százalékra ugrott idén

– világított rá a Duna House.

Durván elszálltak az árak 

Korábban az Economx gazdasági portál nagyelemzésében feltárta, hogy az elmúlt nyolc évben több mint két és félszeresére nőttek országosan az átlag négyzetméterárak, ami a régiónkban és az Európai Unióban is a legmagasabb.

A 2015 után felgyorsult áremelkedés hatására 2019-re a lakások megfizethetősége 6 évről 6,6 évre emelkedett, majd 2020-ban átmenetileg visszaesett.

A lakások további drágulása következtében 2021-ben már 6,8 év alatt megszerzett keresetből lehetett kifizetni egy használt lakás árát, és ez volt a helyzet 2022-ben is

– tudtuk meg a KSH adataira építkező elemzésből, amelyben megjegyzik, hogy Budapesten a keresetek emelkedése nem tudta ellensúlyozni a lakások drágulását, így a mutató 2019-re meghaladta a 10 évet, majd a 2020-as csökkenés után újra megközelítette azt.

Az ingatlanos cég legidősebb értékesített ingatlana egy soproni 1700-as évek elején épült házban levő jó állapotú, 92 négyzetméteres, kertkapcsolatos lakás volt 826 ezer forintos négyzetméterárral, egy győri 1780-ban épült, 210 négyzetméter alapterületű házért pedig 110 millió forint felett fizettek – áll a közleményben.

(Borítókép: Mohai Balázs / MTI)