Félrevezette az embereket az egyik társkereső, a GVH majdnem 170 millió forintra büntette őket

GettyImages-1480736217
2023.12.19. 10:42
Megtévesztően kommunikált az Elittárs nevű internetes társkereső szolgáltatásáról a Spark Networks Services GmbH, ezért a társaságra 169 millió forint bírságot szabtak ki – közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kedden az MTI-vel. A tájékoztatás szerint a vállalkozás elhallgatta a szolgáltatás lényeges, a tárkeresést korlátozó feltételeit, és a felhasználói bázis méretével kapcsolatban is megtévesztő információkat közölt.

A GVH 2022 nyarán indított eljárást a németországi székhelyű Spark Networks Services GmbH-val szemben annak gyanújával, hogy a vállalkozás valószínűleg megtéveszti ügyfeleit a szolgáltatás lényeges jellemzőiről.

A GVH megállapította, hogy a cég weboldalán és Android-alkalmazásában is elhallgatta, hogy az előfizetés nélküli regisztrációval tulajdonképpen nem lehet társkeresésre használni az alkalmazást.

Az ingyenesen regisztrált felhasználók nem tudták megtekinteni a többiek profilképeit, és üzeneteket küldeni vagy olvasni sem tudtak

– közölte a hatóság.

Továbbá a vállalkozás megtévesztő információkat közölt az elérhető felhasználói bázisról is: 15 millió aktív tagról beszéltek világszerte, akikhez havonta 800 ezer új tag csatlakozik. Mint kiderült, ezek az állítások csak a magyar felhasználók számára elérhetetlen felhasználói körre voltak igazak, és nem az aktív tagok valós számát jelezték.

A vállalkozás az eljárás során érdemi együttműködést tanúsított, nem vitatta a vizsgált tényeket, beismerte a jogsértést, és lemondott a jogorvoslati jogáról is. Ezeket a körülményeket figyelembe véve a GVH Versenytanácsa, közel felével csökkentve a büntetés összegét, 169 millió forintos bírságot szabott ki a vállalkozásra.

A közleményben felidézik, hogy nem első alkalommal vizsgálta a versenyhatóság az online társkeresők szolgáltatásait. 2020-ban 1,6 milliárd forint bírságot szabott ki a be2.hu és az academicsingles.hu társkereső oldalakat működtető luxemburgi vállalkozásra.

Mint beszámoltunk róla, a GVH nemrég a Foodora üzemeltetője, a Delivery Hero Hungary Kft.  ellen is vizsgálatot indított, amiért a gyanú szerint ne m tájékoztatta a fogyasztókat megfelelően egy kuponakció részleteiről, továbbá a rendszerhasználati díj felszámításáról.