Óriási problémát találtak a Paks II. mintaprojektjénél

2023.12.19. 13:05
A Paks II. mintaerőműjénél, a fehérorosz Asztravecnél komoly hibák merültek fel még a háború kirobbanását követően, azonban a részleteket csak most ismertették.

A Roszatom mérnökei, akik az Astravetsz atomerőműben egy új, 1200 megawattos reaktort készítettek elő az áramtermelésre, amely még nem volt csatlakoztatva az elektromos hálózathoz, rejtélyes és rendkívül ritka problémát észleltek – írja a Bloomberg.

Az orosz állami nukleáris vállalat lap által megismert belső dokumentumai szerint

gyanta szivárgott be a primerkörbe, ami azzal fenyegetett, hogy kritikus alkatrészeket károsít vagy olvaszt meg.

A vezérlőrudak és a fűtőelemek sérülésének vagy törésének kockázata fennállt, amikor az uránatomok hasadásnak indultak. 

A problémát ismerő személyek szerint a legrosszabb esetben az úgynevezett ioncserélő gyanta felhalmozódhatott volna, ez szabályozza az erőmű csatornáin és csövein keresztül áramló víz tisztaságát, így akadályozva a reaktor vezérlését, megnövelve a mag leolvadásának kockázatát. A reaktor működésképtelen lett volna, ha valami rosszul sül el.

Az Asztravec atomerőmű azért is érdekes, mert pontosan ilyen reaktorok lesznek Paks II.-nél is. Jelenleg további vizsgálatokra van szükség, a hiba okát nem ismerik egyelőre. A problémát az orosz–ukrán háború kirobbanását követő első napon fedezték fel. Egyelőre nem tudni, hogy a javítást elvégezték-e az atomerőműben.