Egyesülhet két médiaóriás, a Warner Bros. Discovery és a Paramount

2023.12.21. 20:56
Fokozódik a piaci helyzet, egymásba kapaszkodva próbálnak versenyben maradni a cégek.

A hét elején találkozott és cégeik egyesítéséről tárgyalt a Warner Bros. Discovery vezérigazgatója David Zaslav és a Paramount Global vezére Bob Bakish, a CNN-nek nyilatkozó bennfentesek szerint. A két vállalat együtt szórakoztató- és médiaipari óriást alkotna, amelynek a névadó filmstúdiókon kívül a CBS és CNN hírtelevíziók és már kábeltévés márkák is részét képeznék.

Az Axios korábbi tudósítása szerint

Zaslav és Bakish közös ebéden, a Paramount New York-i Times Square-en található központjában beszélgettek az összeolvadásról.

A cégek szóvivői nem kívánták kommentálni az értesüléseket.

Felforgatná a piacot, de a túlélés lehet a tétje 

A WarnerMedia és a Discovery két évvel ezelőtti egyesítése (amelyből a Warner Bros. Discovery létrejött) komoly adóelőnyöket hozott a résztvevő cégeknek, egy titokzatos adószabály ugyanakkor 2024 áprilisáig eltiltotta Zaslavot a további felvásárlásoktól és egyesülésektől.

Most a Warner Bros. Discovery és a Paramount egyesülése felforgatná a médiapiacot, de nem lenne nagy meglepetés. Egyrészt Zaslav folyamatosan, lelkesen kutatja a felvásárlási célpontokat,

másrészt a jelenlegi piaci viszonyok között a Paramountnak szüksége van stratégiai partnerre a túléléshez. 

A Paramount anyacégét a National Amusementset megöröklő Shari Redstone állítólag készen áll eladni a részét a cégben és Zaslav is tárgyalt vele erről. A befektetők véleménye megoszlott az egyesüléssel kapcsolatban, az Axios hírére estek a Warner Bros. Discovery részvényei, míg a Paramount áfolyamai enyhén nőttek.

A régi szórakoztatóipari és médiacégek összeolvadása egy olyan trend részét képezi, amiben a Szilícium-völgy technológiai óriáscégeivel igyekeznek a tartalom terén felvenni a versenyt. A Biden-kormány és a piacszabályozók nem támogatják a piaci erőviszonyokat felborító megacégek létrehozását. Eközben a médiavállalatoknak jelenlegi formájukban komoly nehézségeket okoz a streaming-korszakra való átállás, ami veszteségekben és ezeket fedező hatalmas adósságokban csapódik le. 

A Warneren és a Paramounton is komoly adósságteher van. David Zaslav egyik nagy sikere volt, hogy leépítésekkel képes volt lejjebb vinni a WBD adósságát, amit részvénypiac 23 százalékos árfolyamemelkedéssel díjazott. A képet árnyalja, hogy WBD adóssága az év eleji 49,3 millird dollárról a harmadik negyedévre 45,1 milliárd dollárra csökkent, vagyis az adósság a nagy lefaragás ellenére is nagy maradt.

A WBD és a Paramount összeolvadása ebben a helyzetben csak egy a lehetséges forgatókönyvek közül, a Redstone család örökösnője jelenleg több érdeklődővel tárgyal a Paramount eladásáról.

(CNN)