Karácsony Gergely lopást emleget, a minisztérium szerint a főváros mulasztott

D  YT20220413001
2023.12.22. 16:37 Módosítva: 2023.12.22. 16:57
„A törvényeket mindenkinek – még Karácsony Gergelynek is – be kell tartania, az azonnali jogvédelem pedig nem szolgálhat egy törvényben meghatározott fizetési kötelezettség kikerülésére. Természetesen ebben az ügyben is a Kúria mondja majd ki az utolsó szót” – írta az Index megkeresésére a Pénzügyminisztérium azzal kapcsolatban, hogy a főpolgármester szerint az azonnali jogvédelem ellenére a Kincstár inkasszált a főváros számlájáról 4 milliárd 844 millió forintot.

Magyar „jogállam” nagyon sokadik fejezet – így kezdte pénteki Facebook-posztját Karácsony Gergely főpolgármester. Bejegyzésében kiemeli, hogy délelőtt tíz óra után egy perccel a Fővárosi Törvényszék azonnali jogvédelem keretében megtiltotta az Államkincstárnak, hogy inkasszálja a Fővárosi Önkormányzatot.

Ehhez képest negyven perccel később a Kincstár mégis levett 4 milliárd 844 millió forintot a számlánkról, konkrétan ellopva ezzel a budapestiek pénzét.

Majd a főpolgármester leszögezte, hogy szerinte ez nyilvánvalóan bűncselekmény. „És egyébként 12 évig nem évül el, szóval nem lennék nyugodt azoknak a helyében, akik ezt elkövették.”

Reagáltak Varga Mihályék

A főpolgármester mondataival kapcsolatban az Index megkereste a Pénzügyminisztériumot. Varga Mihályék leszögezték: a főváros törvényi kötelezettsége a szolidaritási hozzájárulás megfizetése, aminek nyár óta nem tesz eleget. „Budapesten kívül 723 önkormányzat fizet szolidaritási hozzájárulást, mégis kizárólag az ország leggazdagabb városának jelent ez indokolatlanul problémát.”

A tárca szerint fontos azt is hozzátenni, hogy a Kúria december 20-i végzésében teljes egészében elfogadta a Kincstár indokait a szolidaritási hozzájárulás inkasszálására, ezzel megerősítve: a Magyar Államkincstár teljesen jogszerűen szedte be a főváros adótartozását.

Tehát az alacsonyabb szintű Fővárosi Törvényszék ezzel az új eljárásában szembemegy a legfelsőbb szintű Kúria döntésével.

A Kincstár az azonnali jogvédelemről szóló végzést december 22-én kapta kézhez, így a december 21-én érvényesített beszedési megbízás törvényes, minden jogszabálynak megfelelő volt – emelte ki a Pénzügyminisztérium.

A törvényeket mindenkinek – még Karácsony Gergelynek is – be kell tartania, az azonnali jogvédelem pedig nem szolgálhat egy törvényben meghatározott fizetési kötelezettség kikerülésére. Természetesen ebben az ügyben is a Kúria mondja majd ki az utolsó szót.

Mint ismert, csütörtökön interjút készítettünk az Indexen Varga Mihállyal. Ebben külön kiemelte, hogy miközben a budapesti emberek és vállalatok fizetik az adót, a főváros vezetése kijelenti: ők nem. „Másrészt milyen társadalmi együttműködés az, ahol az ország leggazdagabb városa nem hajlandó részt venni abban a közös tehermegosztásban, amely a vidéki településeket kívánja segíteni.”

(Borítókép: Karácsony Gergely 2022. április 13-án. Fotó: Illyés Tibor / MTI)