Egy számjegyű infláció, 380-as euró – erre lehet számítani jövőre az elemzők szerint

2023.12.23. 18:39
Az éves infláció várhatóan 5-6 százalék körül, a gazdasági növekedés 3 százalék körül alakul a 2024-es évben – prognosztizálták vezető elemzők.

Jövőre velünk maradhat a kiegyensúlyozott, enyhén többletes folyó fizetési mérleg – nyilatkozták a Világgazdaságnak szakértők. Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője szerint az államháztartási hiány a tervezettnél magasabb lesz,

és 380 forint/eurós árfolyammal lehet számolni.

A gazdasági növekedés már az idei év második felében elkezdődött, motorja egy-két feldolgozóipari tevékenység, például az autóipari akkumulátorgyártás, a mezőgazdaság, de közrejátszik ebben az energiaimport csökkenése is. 

A lakossági fogyasztások és beruházások ugyan visszaesést mutatnak, de ezekben a következő év javulást hoz, amikor is már érkezni fognak uniós pénzek. A hitelkamatok mérséklődésével pedig megindulhatnak nagyobb volumenű állami beruházások – állapította meg. A lakossági fogyasztás élénküléséhez az infláció mérséklődése és 8-10 százalékos bérnövekedés járulhatna hozzá. A szakértő úgy vélekedett:

A jelen év végi 6-7 százalékos infláció egy év múlva 5 százalékra mérséklődhet.

Ha ez megtörténik, akkor arra lehet számítani, hogy a 2022. első féléves fogyasztási szintre is visszatér a lakosság. „A monetáris politika kitarthat az óvatos kamatcsökkentések mellett – 2024 közepén 7 százalékos, év végén 6 százalékos alapkamat várható” – vázolta Török Zoltán. Hozzátette: jövőre velünk maradhat a kiegyensúlyozott, enyhén többletes folyó fizetési mérleg. 

Ambiciózus hiánycél 

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője mindeközben arról beszélt a Világgazdaságnak, hogy az új termelőkapacitások kiépítése és később termelésbe való bekapcsolódása lökést ad majd Magyarország növekedésének.

A lakossági költekezés a nyáron élénkülhet meg. Az uniós források a beruházásokon keresztül adhatnak többletet az országnak, mindezzel olyan 2,8 százalékos gazdasági növekedést fogunk elérni – jegyezte meg. Szerinte jövő áprilisig folyamatosan csökkenni fog az infláció olyan 4,5-5 százalékig. 

A 3 százalék alatti GDP-arányos hiánycél rendkívül ambiciózusnak tűnik a 2023-as bevételek és az államháztartási egyenleg ismeretében

– tette hozzá Németh Dávid. 

Bár a szakértő szerint a lakossági kereslet élénkülésével több adóbevétellel kalkulálhat az állam, ráadásul a kamatstopot is várhatóan eltörlik július elsejétől, ennek fényében olyan 4 százalék körüli GDP-arányos államháztartási hiányra lehet számítani. A 2024-es év végére az alapkamat 6 százalék körüli szintre is mérséklődhet. Ennek tükrében a szakértő 376–392 közti forint/euró árfolyamot prognosztizált az új évre.