Még csak két hete van hatalmon Orbán szövetségese, de már a duplájába kerül a pelenka az országban

GettyImages-1865834300
2023.12.25. 13:34 Módosítva: 2023.12.25. 13:34
Javier Milei argentin elnök komoly gazdasági reformokat vezetett be – ez rövid távon nagyon fog fájni.

Az elmúlt két hétben egy Buenos Aires-i menő borbár tulajdonosa azt tapasztalta, hogy a marhahús 73 százalékkal drágult, míg az általa salátákba tett cukkiniért 140 százalékkal többet kellett fizetnie. Egy Uber-sofőr 60 százalékkal többet fizetett a tankolásért. Egy apa pedig azt mondta, hogy kétszer annyit költött kisgyermeke pelenkájára, mint az előző hónapban – írja riportjában a The New York Times

Argentínában, amely a galoppozó infláció szinonimája, az emberek megszokták, hogy szinte mindenért többet kell fizetniük. De az ország új elnöke alatt az élet gyorsan egyre fájdalmasabbá válik.

Argentína már akkor is a világ harmadik legmagasabb inflációs rátája alatt szenvedett, amikor Javier Mileit november 19-én elnökké választották: 

az árak 160 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest.

Milei december 10-i hivatalba lépése és az argentin valuta gyors leértékelése óta azonban az árak olyan szédítő mértékben emelkedtek, hogy a 46 millió lakosú dél-amerikai országban sokan arra vonatkozó számításokat végeznek, hogy vállalkozásuk vagy háztartásuk hogyan élheti túl a sokkal mélyebb gazdasági válságot.

Az elnök szerint az infláció gyorsulása elkerülhetetlen

Milei szóvivője, Manuel Adorni szerint az infláció gyorsulása elkerülhetetlen következménye annak, hogy Argentína torz gazdaságát végre rendbe hozzák.

Rengeteg probléma és megoldatlan kérdés maradt, amelyekkel el kell kezdenünk foglalkozni. Elkerülhetetlen, hogy hónapokon keresztül magas legyen az infláció 

– mondta. 

Milei figyelmeztette az argentinokat, hogy a kormányzat csökkentésére és a gazdaság átalakítására irányuló tervei eleinte fájdalmasak lesznek.

„Inkább mondom el a kényelmetlen igazságot, mint a kényelmes hazugságot” –mondta beiktatási beszédében, és a múlt héten hozzátette, hogy véget akar vetni az ország „hanyatlásának”.

Növekvő szegénység, értékét vesztett valuta

Argentína gazdasága évek óta válságban van, krónikus inflációval, növekvő szegénységgel és a valuta értékvesztésével. A gazdasági zűrzavar kövezte ki az utat az elnöki székbe Milei számára, aki politikai kívülállóként évekig közgazdászként és televíziós személyiségként harcolt a szerinte korrupt politikusok ellen, akik személyes haszonszerzés céljából tönkretették a gazdaságot.

A kampány alatt megfogadta, hogy láncfűrésszel fogja szétvágni az állami kiadásokat és szabályozásokat, sőt a gyűléseken egy valódi láncfűrésszel is hadonászott.

Milei győzelme után az áremelkedés felgyorsult.

Az előző baloldali kormány bonyolult valutakontrollt, fogyasztói támogatásokat és más intézkedéseket alkalmazott a peso hivatalos értékének felduzzasztására és több kulcsfontosságú termék árának mesterségesen alacsonyan tartására – a gáz, a közlekedés és az áram árát. Milei megfogadta, hogy mindezt visszafordítja, és nem is vesztegette sokáig az idejét.

Két nappal hivatalba lépése után megkezdte a kormányzati kiadások csökkentését, beleértve a fogyasztói támogatásokat is. Emellett 54 százalékkal leértékelte a pesót, és a kormányzati árfolyamot sokkal közelebb hozta a piaci értékéhez.

Nincs megfelelő társadalmi védőháló

Közgazdászok szerint az ilyen intézkedésekre Argentína hosszú távú pénzügyi problémáinak megoldásához volt szükség. De rövid távon fájdalmat is okoztak, még gyorsabb infláció formájában. Egyes elemzők rámutattak, hogy a legszegényebb argentinok számára nincs megfelelő védőháló.

Tüntetők Buenos Airesben 2023. december 21-én
Tüntetők Buenos Airesben 2023. december 21-én
Fotó: Agustin Marcarian / Reuters

Szerdán Milei elindította a kormány és a gazdaság átalakítására irányuló következő nagy lépéseit egy sürgősségi rendelettel, amely jelentősen csökkenti az állam szerepét a gazdaságban, és számos szabályozást megszüntet.

Az intézkedés megtiltja az államnak, hogy szabályozza a bérlakáspiacot, és korlátozza a bankok és az egészségbiztosítók által az ügyfeleknek felszámítható díjakat; megváltoztatja a munkaügyi törvényeket, hogy megkönnyítse a munkavállalók elbocsátását, ugyanakkor korlátozza a sztrájkokat; és az állami vállalatok jogállását úgy alakítja át, hogy privatizálni lehessen őket.

Számos jogi elemző azonnal megkérdőjelezte a rendelet alkotmányosságát, mondván, hogy Milei megpróbálja aláásni a kongresszus ellenőrző funkcióját.

(Borítókép:  Tüntetők tiltakoznak Javier Milei kiigazítási politikája ellen Buenos Airesben, Argentínában  a Nemzeti Kongresszus előtt 2023. december 21-én. Fotó: Mariana Nedelcu / SOPA Images / Getty Images Hungary)