Lassan kopogtatnak a postások, de mire számíthatnak a nyugdíjasok?

2023.12.26. 12:28
A januári emeléssel átlagosan havi több mint tizenháromezer forinttal lesz magasabb a nyugdíj a 2023. decemberi összegnél – ismertette a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára.

Hatszázalékos nyugdíjemeléssel kezdődik a jövő év – ismertette a kormány nevében Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára. Emlékeztetett arra, hogy januárban érkezik az emelt nyugdíj, februárban pedig az emelt összegű 13. havi nyugdíj. 

A januári emeléssel átlagosan havi több mint tizenháromezer forinttal lesz magasabb a nyugdíj a 2023. decemberi összegnél. Idén sokat tettünk a háború és a szankciók miatti magas infláció letöréséért. Az infláció mostanra csillapodott, és a nyugdíjasok novemberben kiegészítő nyugdíjemelést kaptak, januárra visszamenőleg.

Az államtitkár azt is hozzátette, hogy a novemberi korrekcióval együtt ebben az évben 18,5 százalékos nyugdíjemelést kaptak a nyugdíjasok és a nyugdíjszerű ellátásban részesülők.

Az emelés mintegy két és fél millió embert érint.

A januári nyugdíjemelés után, ha év közben megállapítják, és a várható éves infláció 6 százaléknál magasabb lesz, akkor a kormány jövő novemberben kiegészíti a nyugdíjakat. Februárban pedig érkezik az emelt összegű 13. havi nyugdíj. „Brüsszel bármennyire követeli, hogy töröljük el, az átlagfogyasztásig továbbra is garantálja a kormány a rezsicsökkentett árakat.”