Meglepő adat látott napvilágot a magyar fiatalok zsebpénzéről

2023.12.28. 10:21
Átlagosan 22 ezer forint havi zsebpénzt kapnak a 14–18 év közötti fiatalok a szülőktől – derült ki a K&H Bank kutatásából, amelynek középpontjában a fiatalok pénzügyi helyzete áll. A vizsgálat szerint a fiatalok 94 százaléka rendelkezik valamilyen bevételi forrással, jellemzően zsebpénzből vagy ösztöndíjból. A 95-ös benzin átlagos literenkénti ára 570 forint, így egy hónapban 38,59 liter benzint lehet vásárolni az átlagos zsebpénzből.

A költségvetés egy adott időszak bevételeinek és kiadásainak szembeállítása. Az a család, amely büdzsét készít, láthatja, honnan jön, és hová megy a pénz, így nyíltan megbeszélhetik egymással az ezzel kapcsolatos kérdéseiket, javaslataikat – derül ki a K&H összeállításából. A bank októberben készített kutatása szerint a 14–18 évesek 94 százalékának van valamilyen jövedelme.

Azok a fiatalok, akik zsebpénzzel rendelkeznek, átlagosan 22 ezer forintot kapnak.

Az ösztöndíj esetében 29 122 forint az átlagösszeg. A bevételekhez mérten fontos elkészíteni nemcsak a saját, hanem a család pénzügyi tervét is, mégpedig azért, hogy indokolt esetben a fiatal a szülőkhöz fordulhasson – tették hozzá.

Érdemes hozzátenni, hogy a minimálbér decembertől 15 százalékkal, 266 800 forintra, a garantált bérminimum pedig 10 százalékkal, 326 000 forintra növekedett.

Jöhet a költségvetési értekezlet

A „költségvetés” oldalán az első helyen a rendszeres jövedelmek szerepelnek, a továbbiakban pedig számolni kell az eseti és ideiglenes bevételekkel. A második lépés a kiadások összeírása. A K&H hozzátette, hogy ebben segíthet a korábbi banki átutalások áttekintése. Ismét különbség van a pontosan kiszámítható költségek, illetve a változóak között.

A költségvetés készítésekor a gyerekekre fordítható összeget is be kell tervezni.

Kulcsfontosságú, hogy a családtagok megbeszéljék egymással, mekkora összegnél találkoznak a szülők anyagi lehetőségei a gyerekek felmerülő igényeivel. Megoldás lehet, hogy a család minden hónapban „költségvetési értekezletet” tart, amelyen megbeszéli, hogyan sikerült a korábbi hónap büdzséjének teljesítése, és mit tervez még az előtte álló hetekre – tette hozzá a bank.

Érdemes a szülőknek azt is megfontolni, hogy a gyerekeknek szánt zsebpénzt valamilyen feladat elvégzéséhez kötik: valamilyen házi munka teljesítéséhez vagy egy megtakarításhoz, amennyiben nagyobb értékű tárgyat szeretnének megvásárolni. Mindez azt eredményezi, hogy a családtagoknak meg kell tanulniuk nyíltan beszélni a pénzről. 

A közösen készített költségvetés lehet az első lépés afelé, hogy a gyerekek megismerjék a pénz útját a megszerzésétől az elköltéséig – összegezte a vállalat.