Megérkeztek a vadonatúj állampapírok, tele meglepetésekkel

2024.01.03. 06:55
Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. új 3 éves fix kamatozású állampapírral bővíti a termékpalettát, Fix Magyar Állampapír (FixMÁP) néven, valamint új konstrukciójú és futamidejű Bónusz Magyar Állampapírt (BMÁP) hirdet meg a lakosság részére – ismertette az ÁKK a honlapján kedden. A két új állampapírtípus 2024. január 8-tól lesz megvásárolható.

A közlemény szerint az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK Zrt.) célul tűzte ki a lakossági állampapírok termékszerkezetének átalakítását. Ennek keretében vezeti be a piacra a Fix Magyar Állampapírt.

Ennek legfőbb előnye a teljes futamidő alatti kiszámíthatóság, amit az előre meghatározott, negyedéves kamatfizetési gyakorisággal kifizetett, fix kamat biztosít.

Az első, 2027/Q1 elnevezésű FixMÁP sorozat 3 éves futamidővel, évi fix 7 százalékos kamattal, 1 forintos alapcímlettel lesz elérhető. Értékesítési időszaka 3 hónap, minden új negyedévben új FixMÁP sorozatot hirdetnek.

Mit tud az új BMÁP?    

Az új, 5 éves futamidejű 2029/N sorozatú BMÁP-nál a kamat mértéke továbbra is a kamatbázisból és a kamatprémiumból adódik össze, a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegyhez kötött kamatbázis felett biztosít kamatprémiumot.

Annak az első három évben évi 1,5, majd az utolsó 2 évben évi 2,5 százalék lesz, ezzel ösztönözve és jutalmazva azon befektetőket, akik lejáratig megtartják a BMÁP-ot – részletezte az MTI.

Az induló éves kamat mértéke évi 8,01 százalék.

Ez tehát a fő változás az új BMÁP-nál, hogy a kamatbázis felett biztosít az új sorozat 1, 5, majd 2,5 százalékpont kamatprémiumot (a korábbi, 2025/N és 2026/o sorozatok 1 százalékpontos prémiumot adnak, míg a 2027/N 1,5 százalékpontot).

A 3 éves, 2027/N sorozatú BMÁP-ot továbbra is változatlan feltételekkel lehet megvásárolni. 

Értékesítési korlátot vezetnek be mindkét terméknél, ez a 2027/Q1 sorozatú FixMÁP-nál 50 millió, a 2029/N sorozatú BMÁP-nál 100 millió forint, maximum ennyit értékesíthet egy forgalmazó egy lakossági befektetőnek.

Az értékesítési korlát célja továbbra is a kisebb megtakarításokkal rendelkező állampapír-befektetők széles körű kiszolgálása – jelezte az ÁKK. 

A Fix Magyar Állampapírt is magánszemélyek vásárolhatják meg a Magyar Államkincstár és egyes bankok/befektetési vállalkozások fiókhálózatában, valamint a WebKincstár, MobilKincstár és a bankok/befektetési vállalkozások online felületein.