Újabb jó hírt kapott Magyarország, örömtáncot járhat a forint

2024.01.04. 09:06
Tavaly novemberben az export euróban számított értéke 3,8, az importé 25 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál. A termék-külkereskedelmi egyenleg 3,2 milliárd euróval javult. Az előző hónaphoz viszonyítva a külkereskedelmi termékforgalom szintje az exportoldalon 1, míg az importoldalon 5 százalékkal csökkent – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adataiból.

Novemberben a kivitel értéke 12,9 milliárd eurót (4888 milliárd forintot), a behozatalé 11,2 milliárd eurót (4237 milliárd forintot) tett ki. A termék-külkereskedelmi többlet 1,7 milliárd euró (651 milliárd forint) volt. A kivitel 77, a behozatal 75 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le.

Novemberben az egy évvel korábbihoz képest az export euróban számított értéke 3,8, az importé 25 százalékkal csökkent.

Magyarországon idén októberben az export euróban számított értéke 1,2 százalékkal nagyobb, míg az importé 13 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál. Akkor a termék-külkereskedelmi egyenleg 2 milliárd euróval javult. 

A javuló külkereskedelmi mérleg annak köszönhető, hogy az energiaárak normalizációja miatt az importárak jobban csökkentek, mint az exportárak. A mostani adat már hatalmas többletet mutat a 2022-es energiaár-robbanáshoz képest, ami végül hatást gyakorol a forintra.