A forint megnyerhette az első komoly csatáját

2024.01.05. 08:37
A legfrissebb adatok szerint tavaly novemberben az ipari termelői árak átlagosan 6,6 százalékkal voltak alacsonyabbak az egy évvel korábbihoz képest. A belföldi értékesítés árai 1,9, az exportértékesítéséi 8,9 százalékkal csökkentek. Az ipari termelői árak alakulásában a forint euróval szembeni, egy év alatt történt erősödése is szerepet játszott. Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítési árak 0,7, az exportértékesítési árak 0,9 százalékkal mérséklődtek, így az ipari termelői árak is összességében 0,8 százalékkal csökkentek – összegezte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2023 novemberében a 2022-es novemberi adatokhoz képest a belföldi értékesítés árai átlagosan 1,9 százalékkal alacsonyabbak voltak, ezen belül a 65 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 2,6, a 30 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 1,6 százalékos volt a csökkenés.

Az élelmiszeripar értékesítési árai 2,3 százalékkal mérséklődtek.

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 3,8 százalékkal alacsonyabbak voltak, a beruházási javakat gyártókban 3,1, a fogyasztási cikkeket gyártókban 2,1 százalékkal nőttek az árak.

Az ipari exportértékesítési árak 8,9 százalékkal csökkentek, ezen belül a 90 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 3,8, a 9,8 százalékos súlyú energiaiparban 46,2 százalékkal voltak alacsonyabbak az árak.

Tavaly január és november között a 2022-es hasonló időszakhoz képest a belföldi értékesítés árai 28 százalékkal nőttek, az exportértékesítéséi nem változtak, így az ipari termelői árak 9,2 százalékkal voltak magasabbak.

  • Ahogy azt korábban megírtuk éves, valamint havi viszonylatban is mérséklődtek októberben az ipari termelői árak. Átlagosan 6,6 százalékkal voltak alacsonyabbak az ipari termelői árak 2023 októberében az egy évvel korábbihoz képest. Ugyanakkor az idei első tíz hónapban a belföldi értékesítés árai 31, az exportértékesítéséi 0,9 százalékkal emelkedtek, így az ipari termelői árak összességében 10,8 százalékkal voltak magasabbak a 2022. január–októberihez képest.
  • Szeptemberben pedig az ipari termelői árak átlagosan 2,5 százalékkal alacsonyabbak voltak az egy évvel korábbihoz képest. A belföldi értékesítés árai 7,8 százalékkal nőttek, az exportértékesítéséi 7,5 százalékkal csökkentek. A nagy eltérést elsősorban az okozta, hogy az alapvetően hazai piacra termelő, azon belül nagy súlyt képviselő energiaiparban a belföldi értékesítési árak meghaladták az egy évvel korábbi szintet, miközben az exportértékesítési árak már jelentősen elmaradtak attól.