Tartósan magas lehet a cukor ára

2024.01.12. 07:25
A Südzucker agráripari csoport, Európa legnagyobb édesipari alapanyaggyártója közölte az elmúlt három negyedéves adatait, eszerint a bevételeinek csaknem felét szállító cukorgyártás ugyan remekelt, de az elhúzódó ukrajnai háború tartósan magas árakat idézhet elő.

A Südzucker agráripari csoport cukorgyártása várakozáson felüli eredményeket hozott, 31,1 százalékkal 3,11 milliárd euróra növelte a forgalmát az elmúlt három negyedéves adatai szerint – írja a Világgazdaság

A gyártó 2,71 milliárd eurós bevételt ért el üzleti évének harmadik, novemberrel zárult negyedévében, ez 8,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi időszakét. 

A Südzucker egyetlen magyar cukorgyárat, a kaposvárit birtokolja, amelynek – mint írják – lehetett volna jobb az eredménye, azonban a fő cukorrépa-vetésterületeken, Németországban az őszi heves esőzések, novemberben pedig a hirtelen jött hó és a fagyok nehezítették a betakarítást. 

Az időjárás kedvezett a répabetegségek elterjedésének, emiatt a termés minősége az elvárt kiváló helyett az átlagosat hozta. 

Az üzleti év februárral zárul, a Südzucker vezetése a tavalyelőtti 9,5 milliárd euró helyett 10-10,5 milliárdos bevételt remél. 

A Südzucker szerint az elhúzódó ukrajnai háború és Ukrajna vámmentes importja áremelésekhez vezethet.

Mivel azEurópai Unió átmenetileg vámmentesen engedi be piacára az ukrán mezőgazdasági terményeket, ezzel még változékonyabb ármozgásokat vált ki a beszerzési piacokon, különösen a nyersanyagpiacokon. 

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM

NÖVEKEDÉSRŐL ÉS EGYENSÚLYRÓL

Legyen ott ön is!