Többen is átléphetik az átlaggázfogyasztást, a kormány nem csökkenti az árakat

2024.01.12. 07:29
Ha marad a jelenlegi hideg időjárás, többen is átléphetik az évi 1700 köbméteres gázfogyasztást, ami fölött hétszeres árat kell fizetni. Balogh József energiapiaci szakértő szerint a kormánynak rengeteg mozgástere van az árak csökkentésére.

Idén többen is átléphetik a meghatározott 1700 köbméteres átlaggázfogyasztást, e felett már piaci árat kell fizetni, amely az átlagfogyasztás árának hétszerese – derült ki az RTL Híradóból.

Balogh József energiapiaci szakértő szerint lenne a kormánynak lenne lehetősége a jelenlegi tarifa mérséklésére, mert a mostani árat 2022 júniusában határozták meg, amikor a gáz világpiaci ára 300 euró/megawattóra volt. Mint mondta, ez most 38 euró/megawattóra, tehát a piac irányából rengeteg mozgástere van a kormánynak.

Az RTL Híradó megkeresésére a kormány azt közölte, hogy tízből kilenc lakossági felhasználó a rezsivédett sáv alatt fogyaszt és az átlagfogyasztásig a többiek is ezt az árat fizetik. 

Tavaly az enyhe tél és a lakosság spórolásának következtében kilencéves mélypontra, 3 milliárd köbméterre csökkent a lakossági gázfogyasztás. Ez 2021 óta 25 százalékos csökkenést jelent.