A Microsoft letaszította az Apple-t a trónról

2024.01.15. 16:45
A pénteki tőzsdei zárás óta a Microsoft a világ legnagyobb vállalata, ezzel letaszította a trónról az Apple-t, amely az elmúlt 10 évben ritkán veszítette el ezt a címet.

Két gigantikus vállalat vetélkedett a múlt pénteki tőzsdei kereskedésben a világ legnagyobb tőzsdei cége címért. A zárási árfolyamok szerint hosszú idő után először a Microsoft ért többet, mint az Apple – írja a növekedés.hu.

A lap beszámolója szerint a sorrendváltozás mind a két vállalatnak köszönhető: az Apple növekedése a gyors kínai fejlődés elakadása miatt kifulladt. Ezzel együtt pedig megjelent a helyi konkurencia is, így az iPhone gyártójának most a Huawei termékeivel kell felvennie a harcot.

A Microsoft eközben a mesterséges intelligencia körül tomboló láznak köszönhetően növekedést mutat, ugyanis az ezzel komolyan foglalkozó cégeket nagy csodavárás övezi. Éppen ezért vásárolják annyira a befektetők a Microsoft-részvényeket.

A lap emlékeztet, hogy az ezredfordulón is éppen a Microsoft volt a legnagyobb vállalat, amikor még csak a számítógépeken lehetett internetezni, de azok többségén a Microsoft Windows futott, és a cég szállította az internetes tartalmak kifejlesztéséért felelős szoftvereket is.