A Gránit Bank megvásárolja a De Lage Landen International B.V. magyarországi lízingcégeit

2024.01.15. 17:25
Az akvizícióval a bank tovább bővíti szolgáltatási palettáját és üzleti aktivitását.

2024. január 10-én aláírták a De Lage Landen International B.V. és a Gránit Bank között az adásvételi szerződés, amely keretében

a Gránit Bank megvásárolja a De Lage Landen Finance Zrt.-t és a De Lage Landen Leasing Kft.-t.

A tranzakció a szükséges (Magyar Nemzeti Bank és Versenyhivatal által kibocsátott) engedélyek kézhezvételét követően zárul. A zárást követően a cégek Gránit Pénzügyi Zrt. és Gránit Lízing Kft. (lízingcégek) néven – a korábbi kiszolgálási színvonalat és termékkínálatot megtartva – működnek tovább. A tranzakció illeszkedik a Gránit Bank hosszú távú stratégiájába, amelynek keretében – többek között – a lízingüzletág fejlesztését tűzte ki célul.

„A lízingcégek akvirálása az üzleti aktivitás és értékajánlat bővítésével hozzájárul a bankcsoport részvényesi értékének növeléséhez. A lízingcégek magas szakmai színvonalú és értékes tapasztalattal rendelkező menedzsmentjének és szakértő csapatának munkájára a bank hosszú távon kíván támaszkodni” – hangsúlyozta a megállapodással kapcsolatban Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója.

A lízingcégek elődei több mint 30 éve vannak jelen a magyar piacon, és az utóbbi 15 évben az eszközalapú finanszírozási megoldásokban globálisan piacvezető holland székhelyű DLL-csoport tagjaként megbízható finanszírozási partnerei a vállalkozásoknak, több alszegmensben is piacvezető szereplők.

A Gránit Bank 2023-ban is folytatta a növekedést: az előzetes adatok alapján mérlegfőösszege meghaladta az 1270 milliárd forintot, az adózás előtti eredménye pedig a 20 milliárd forintot, valamint több mint 140 ezer ügyfélszámlát kezel. Továbbá a piaci átlagot lényegesen meghaladó hatékonysági és jövedelmezőségi mutatókkal rendelkezik, bankcsoportszinten pedig több mint 2400 milliárd forint vagyont kezel.

A Gránit Bankcsoport, amely 2022-ben szerzett részesedést az Equilor Befektetési Zrt.-ben, és 2023-ban a Gránit Alapkezelő Zrt.-ben, tovább folytatja stratégiájának megvalósítását a lízingpiacon való terjeszkedéssel, amely hozzájárul a részvényesi érték növekedéséhez.