Még jönnek a tavalyi adatok, amelyek ezúttal sem túl szépek

2024.01.15. 08:40
Újabb hónap, újabb esés az építőiparban – nagyjából így lehetne összefoglalni a nemzetgazdasági szempontból is kulcsfontosságú ágazat elmúlt közel másfél évét, ami a legfrissebb adatokban is megmutatkozik. A szakszövetség elnöke korábban az Indexnek több ízben is jelezte: nehéz év volt 2023, de az idei év sem ígérkezik könnyebbnek.

A nyers adatok szerint 12,8 százalékkal maradt el az építőipari termelés volumene 2023 novemberében az egy évvel korábbitól – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból. Az éves mellett havi bázison is csökkenést mért a KSH: a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 2,6 százalékkal kisebb volt az októberinél.

A közlekedés dobhat mentőövet

Mindkét építményfőcsoport termelése csökkent: az épületeké 18,3, az egyéb építményeké 3,5 százalékkal volt kevesebb tavaly novemberben 2022 azonos hónapjához képest.

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 13,4 százalékkal kisebb, az egyéb építmények építésében 2,5 százalékkal nagyobb volt a termelés. A legnagyobb súlyú ágazat, a speciális szaképítés termelése 19,2 százalékkal visszaesett.

A megkötött új szerződések volumene 60,3 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 19,5 százalékkal csökkent, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 186 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A növekedés oka közlekedési infrastruktúra fejlesztésére kötött nagy értékű szerződés volt.

Az építőipari vállalkozások november végi szerződésállományának volumene 21,2, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 15,6, az egyéb építményekre vonatkozóké 25,3 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól.

Az építőipari termelés volumene 5,3 százalékkal csökkent 2023 első tizenegy hónapjában az előző év azonos időszakához képest.