Sóskútra hozza újrahasznosító üzemét az Andrada csoport

2024.01.16. 17:58
A szlovén tulajdonú Andrada csoport 13 milliárd forintos beruházással hoz létre csúcstechnológiás üzemet Sóskúton zöld energiatároló rendszerek újrahasznosítására – jelezte közleményében a vállalatcsoport.

Az üzemben az Andrada 160 új munkahely létrehozását tervezi, a közlemény szerint képzett, magyar szakembereket alkalmaznak majd. A szükséges engedélyek megszerzését követően, a tervek szerint február végén kezdi meg működését a sóskúti üzem, amelynek a vízfogyasztása elhanyagolható lesz.

A sóskúti az eddigi legnagyobb szlovén beruházás Magyarországon

– idézte a közleményt az MTI. Részletesen ismertették azt is, mit és hogyan végeznek majd az üzemben. „A vállalat mechanikus módszerekkel dolgozza fel a már inaktív zöld energiatároló rendszereket, tűz- és robbanásbiztos technológiával. Biztonságosan és tisztán nyeri ki az újrahasznosítható fémeket az alkatrészekből. A folyamat végére újrahasznosíthatóak lesznek az aktív katódanyagok: a nikkel, a mangán és a kobalt, valamint az alumínium, a réz és az acél”.

Németországban, Svájcban és Franciaországban is van hasonló

„Hasonló mechanikus újrahasznosítási technológia már több mint 30 európai helyszínen működik biztonságosan és környezetbarát módon, Németországtól Svájcon át Franciaországig” – jelezte közleményében a vállalatcsoport.

Az Andrada ennek a technológiának egy innovatív, továbbfejlesztett változatát alkalmazza

– ismertették. A közlemény idézte Peter Tibaut, az Andrada ügyvezető igazgatóját, társtulajdonosát, aki hangsúlyozta, az Andrada kiemelkedő európai szereplője lesz a zöld átalakulási folyamatnak.

Az újrahasznosítás a valóban fenntartható, körforgásos autóipar utolsó fontos láncszeme. A technológiájuknak köszönhetően a zöld energiatároló rendszerekben használt, stratégiai fontosságú anyagok korlátlan alkalommal újra felhasználhatók lesznek, környezetbarát módon

– ismertette a szakember, megjegyezve, hogy így segítik a magyarországi gyártókat a helyben történő újrahasznosításban. A közlemény szerint az Andrada folyamatosan vizsgálja több további magyarországi telephely létesítésének lehetőségét, illetve rövidesen Spanyolországban is üzemet hoz létre.