Jókorát emelkedik a lakásbiztosítások ára

2024.01.17. 06:16
Tizennyolc százalékkal nőhetnek idén a lakásbiztosítások árai, ami a szakértő szerint azért van, mert a biztosítók most építik be a tavalyi drágulást a tarifákba.

A jegybank legutolsó adatai alapján tavaly 58 ezer forint volt az éves lakásbiztosítás átlagdíja, ami három év alatt csaknem a másfélszeresére drágult. Idén azonban tovább emelkedhetnek a tarifák.

A megkötött, már meglévő lakásbiztosítások az inflációt követően drágulnak idén. Ez 18 százalékos áremelkedést jelent

– mondta Besnyő Márton, a netrisk.hu ügyvezetői igazgatója az RTL Híradónak. A csatorna riportja kiemeli, a lakásbiztosítások kiugrása azért lehet, mert a tavalyi drágulást most építik be a biztosítók a tarifákba.

„A biztosításidíj-növekedés követi az újráépítési árnak az inflációs növekedését, vagyis ennyivel drágultak a téglának, a különböző építőipari elemeknek az árai, és ezt kell lekövetni a biztosítóknak, hogy ne váljanak alulbiztosítottá az ingatlanok” – tette hozzá a szakértő.

A biztosításközvetítő cég szerint körültekintő döntéssel azonban az ügyfelek az idei drágulás mértékéből 6–10 százalékot is lefaraghatnak. Ugyanis idén először van arra lehetőség, hogy egységesen március 1. és 31. között fel lehet mondani a szerződést azoknak, akik kedvezőbb feltételeket találnak.

Tóth Levente, a Bank360.hu kommunikációs vezetője azt mondta, ezzel csak azok élhetnek, akiknek nincs tartozásuk.