Pánik tört ki a vendégmunkások miatt, vizsgálatot indít a kormány

2024.01.17. 11:27
A Nemzetgazdasági Minisztérium kivizsgálja a Bumchun Precision Hungary Kft. esetében kialakult helyzetet – tájékoztatott erről szerdán a tárca.

A sajtóban megjelent hírek szerint a Bumchun Precision Hungary Kft. 60 fős létszámleépítést hajtott végre – írta szerda reggel a Nemzetgazdasági Minisztérium. A megjelent hírekkel kapcsolatosan a Nemzetgazdasági Minisztérium azonnal megkezdte az ügy kivizsgálását, a rendelkezésre álló ismeretek szerint

a létszám csökkentésére átmeneti termeléscsökkenés miatt került sor, és tavasszal mind a létszám, mind pedig a termelés szintje visszaállhat a korábban megszokott szintre.

Magyar dolgozókat rúghattak ki

Mint ismert, a 24.hu szerdán annak adott hírt, hogy korábban többmilliárdos állami támogatást kapott a dél-koreai Bumchun azzal az indokkal, hogy munkahelyeket teremt, ám a cég most úgy döntött, megválik többtucatnyi kölcsönzött magyar munkavállalójától.

a beszámolók szerint azért, hogy vietnámiakat alkalmazzon helyettük.

A lap szerint az elbocsátott magyarok nehéz helyzetbe kerülnek: az eset Nógrád vármegyében történt, ahol az országban a legmagasabb a munkanélküliségi ráta. December óta mintegy 60 magyarországi illetőségű dolgozót bocsátottak el a dél-koreai tulajdonú Bumchun Precision Hungary Kft. salgótarjáni üzeméből.

A minisztérium mostani közleményében hangsúlyozta, a magyar munkaerő az első, ezért az Országgyűlés minden eddiginél szigorúbb idegenrendészeti törvényt fogadott el. Magyarországon csak az állam által meghatározott célból, jogcímen és feltételek teljesülése, valamint az állam ilyen döntése esetén lehet átmenetileg tartózkodni és munkát vállalni.

A Nemzetgazdasági Minisztérium felhívja minden érintett szereplő figyelmét, hogy a kormány megvédi a magyar családokat és a magyar munkahelyeket, ezért a jogszabályok értelmében külföldi munkaerő alkalmazására kizárólag akkor kerülhet sor, ha magyar munkaerővel már nem tölthetők be az üres álláshelyek. A kidolgozás és elfogadás alatt álló, az új idegenrendészeti törvény végrehajtásához kapcsolódó jogszabályok a hasonló helyzeteket a jövőben szigorúan büntetni fogják – zárta közleményét a tárca.