Bűzlött és környezeti kockázatot jelentett a Hatvan melletti hulladéklerakó

2024.01.20. 11:09
Környezetvédelmi felülvizsgálatra kötelezte és visszavonta a REG Kft. engedélyét a Miskolci Törvényszék a Hatvan melletti hulladéklerakó szabálytalan üzemeltetése miatt.

Az ügy elviselhetetlen bűzzel kezdődött, ezért a Hatvannal szomszédos Lőrinci határában lévő pernyehányónál működő vállalkozás tevékenységét a Hatvani Önkormányzat és a Hatvani Városvédő Egyesület jogi eljárásokban támadta meg, majd a környezetvédelmi hatóság is vizsgálódni kezdett. Az ügy vége az lett, hogy visszavonták a gazdasági társaság környezethasználati engedélyét – írja a Hatvani Hírlap

Sőt, korábban már megállapítottak egy 141 millió forintos hulladékgazdálkodási bírságot a REG Kft. részére engedélytől eltérő tevékenység miatt, de azt később figyelmeztetés szankcióra mérsékelték. Azonban később az új eljáró hatóságtól 10 évre szóló egységes környezethasználati engedélyt kapott a cég, ezt vizsgálta most felül a Miskolci Törvényszék. 

Nagy környezeti kockázatot jelentett a vállalat működése

A szakértők bevonásával megindított perben megállapították, hogy tisztázni kell a talajvízfigyelő kutak szennyezettségét, és nem zárnak jól a pernyén kialakított tározómedencék sem. 

Azt is megállapították az eljárásban, hogy nincs aktuális, elfogadott és betartott rekultivációs, vagyis a terület újraművelését célzó terv, mely a környezetbiztonság és a tájrehabilitáció alapja. 

A bíróság jogerős döntése nyomán gyorsan újraindult az engedélyezési eljárás, melyhez a hatvani önkormányzat és a Hatvani Városvédő Egyesület jogi és szakmai csapata már számos javaslattal élt, bízva abban, hogy kijavítják a szakmai hibákat. 

Bízunk benne, hogy a hatóság az új eljárás keretében minden eljárási és szakmai hibát kijavít, alapos szakmai véleményünket befogadja, a cég pedig ezeket betartja. Ez az alapja, hogy az itt élőknek ne kelljen többé tartania a környezet veszélyeztetésétől

– fogalmazott Horváth Richárd polgármester.

Helyreigazítás (január 30.): Cikkünkben tévesen állítottuk, hogy a Miskolci Törvényszék visszavonta volna a REG Kft. engedélyét, a valóság az, hogy a Hatvani Önkormányzat és a Hatvani Városvédő Egyesület által indított perben, mely szerint bűzlik a lerakó, az igazságügyi szakértő jelentésén alapuló döntéssel a Törvényszék felmentette a REG Kft.-t. Illetve azt is tévesen állítottuk, hogy hulladéklerakó lenne a hely, ugyanis ez „veszélyes és nem veszélyes hulladékok kezelésére vonatkozó engedéllyel rendelkezett”. Az igazságügyi szakértő pedig megállapította, hogy a bűz nem innen származik. Téves volt továbbá az az állítás, hogy a Miskolci Törvényszék környezetvédelmi felülvizsgálatot rendelt volna el a REG Kft. ellen. A valóság az, hogy a REG Kft. engedélye 2023. december 31-én lejárt, így a Törvényszék a Nógrád Vármegyei Kormányhivatalt kötelezte az engedélyezési eljárás újbóli lefolytatására. Nem igaz továbbá, hogy a telephely működtetése nagy környezeti kockázatot jelentene, ugyanis a helyenként 12–15 méter vastag pernyerétegen működő telephely, amely nem tekinthető földtani közegnek, alatta pedig több méter vastag agyagréteg található.