Kiderült, hol a legrdágább egy panellakás Magyarországon

2024.01.20. 08:31
Egy felmérés alapján kiderült, hol a legdrágább ma egy panellakás Magyarországon, és milyen négyzetméterenkénti árral kell számolni. Míg 380 ezer forinttal Miskolc az erős középmezőnybe tartozik, addig a legdrágább város Veszprém, 770 ezer forintos négyzetméterárral.

A megyei jogú városok ingatlanpiaci árait vizsgálta az Otthon Centrum, amely szerint Veszprémben a legdrágábbak a panelek, Miskolc pedig a középmezőnyben helyezkedik el, de minden lakástípus esetében áremelkedést mértek éves átlagban a megyei jogú városok ingatlanpiacán – írja a Világgazdaság

A 25 megyei jogú városban 2023 első tíz hónapjában az átlagos négyzetméterár 560 ezer forint volt a használt téglalakások esetében, ami az egy évvel korábbi éves átlagnál 6,8 százalékkal magasabb ár.

De nőtt a panellakások 502 ezer forintos fajlagos ára is, ez 7 százalékkal magasabb a 2022-ben mértnél, emellett a használt házak négyzetméterenkénti 465 ezer forintos középértéke is meghaladja az egy évvel korábbi átlagot, mintegy 23,1 százalékkal.

A falusi csok és a csok plusz megállítja az árcsökkenést

A felmérés alapján Miskolc az erős középmezőnybe tartozik, ott 380 ezer forint az átlagos négyzetméterár, és a városban a 20-25 millió forint körüli 2-2,5 szobás lakások a legkeresettebbek. Ugyan a vidéki területeken és Miskolcon is várható enyhe áremelkedés, inkább az árcsökkenés megállására, stagnálásra számítanak az új falusi csok és csok plusz támogatásoknak köszönhetően.

A használt téglalakások átlagos négyzetméterára 560 ezer forint, ezt tekintve a legdrágább város Veszprém, 770 ezer forintos négyzetméterárral,

amelyet Debrecen követ, ahol ugyanez 763 ezer forintba kerül. Ezeket a városokat pedig Érd követi 700 ezer forintos négyzetméterárral. 

A négyzetméterárakat befolyásolhatja a lakástípus, a lokáció, valamint ezen kívül az adott település népszerűsége is. Azok a városok a legfelkapottabbak, ahol valamilyen településfejlesztést hajtottak végre. A felmérés arra is rávilágít, hogy Magyarországon a panellakásokat lehet a leggyorsabban értékesíteni.