Minden képzeletet felülmúlt, ami a magyar napelemekkel történt

GettyImages-1232957341
2024.01.21. 17:17
Több mint 255 ezer háztartási méretű naperőmű üzemel már Magyarországon, a zöldenergia lakossági hasznosításában történelmi rekordot érő előrelépést tett tavaly hazánk. A korábbi várakozás 2030-ra valószínűsítette a 200 ezres szint elérését, amelyet tavalyra tehát nemcsak teljesíteni, hanem nagymértékben meghaladni is sikerült – jelezte közleményében az Energiaügyi Minisztérium.

A főként családoknál működő, kisebb napelemes rendszerek darabszáma novemberben felülmúlta a negyedmilliót. Az év végéig telepített újabb létesítményekkel 255 ezer fölé futott fel a mutató. 

Az előző évtized végéhez képest ez jócskán több mint négyszeres bővülést jelent – világított rá közleményében az Energiaügyi Minisztérium.

A zöldenergia lakossági hasznosításában történelmi rekordot érő előrelépést tett tavaly Magyarország

– közölte a tárca, megjegyezve, hogy 2023-ban minden eddigi esztendőnél nagyobb mértékben, 85 ezerrel nőtt az 50 kW alatti naperőművek száma. 

A múlt évben így több épült ki belőlük, mint a megelőző két évben összesen, és közel ugyanannyi, mint amennyi 2020 végéig létesült. 

A korábbi várakozás 2030-ra valószínűsítette a 200 ezres szint elérését, amelyet tavalyra tehát nemcsak teljesíteni, hanem nagymértékben meghaladni is sikerült – emlékeztettek a közleményben.

Akár 5 millió forintos támogatás is igényelhető

A háztartási méretű kiserőművek összes beépített teljesítménye kevesebb mint 1500 megawattról egyetlen év alatt 2300 megawatt fölé nőtt. Részarányuk az összesen már több mint 5600 megawattos teljes hazai naperőművi kapacitásból ezzel túllépte a 40 százalékot.

A modern napelemes rendszerek telepítéséhez ingatlanonként akár 5 millió forint támogatás nyerhető el

– mutatott rá a tárca, hozzátéve, hogy a kormány a Napenergia Plusz Programmal segíti a magyar családokat a zöldenergia termelésében és tárolásában.

„A saját célra megtermelt és későbbi fogyasztásra félretehető tiszta energia hasznosításával a háztartások önellátási képessége erősödik, áramszámláik csökkennek” – idézte a közleményből az MTI. A támogatási program részleteiről korábban itt írtunk részletesen.

(Borítókép: Brendon Thorne / Bloomberg / Getty Images)