Sejtelmes légmozgás okozott meglepetést a tőzsdén

2024.01.22. 10:49
A múlt heti 11 százalékos esést követően hétfőn napközben tovább csökkent az európai gázár. A TotalEnergies bejelentette, hogy a dániai földgázmezőn újraindítják a kitermelést, ennek hatására hétfő reggel ismét esett a nyersanyag ára.

Zuhan a földgáz ára, ami elsősorban annak tudható be, hogy a TotalEnergies idén márciusban újraindítja a termelést a dániai Tyra földgázmezőn – hívta fel erre a figyelmet a Portfolio.

A Tyra II névre keresztelt, továbbfejlesztett mező várhatóan évi 2,8 milliárd köbméter gázt szállít majd – közölte korábban a TotalEnergies.

Részben a TotalEnergies bejelentése miatt esett a földgáz ára.

Mivel a hosszú távú gázszerződések valamilyen módon lekövetik a piaci tőzsdejegyzés árát, így ez érdemben hatást gyakorolhat Oroszország nyersanyagokból származó bevételeire.

A TTF holland gáztőzsdén a legközelebbi, februári határidős jegyzésében 1 megawattóra 27,10 eurón állt röviddel 13 óra előtt, 4,67 százalékkal alacsonyabban pénteki záróértékénél. A gázár alakulására hatással van, hogy a következő napokban enyhül az idő Európában,

miközben továbbra is magasak a gáztartalékok és nő a szélenergia-termelés a nagy légmozgást kiváltó Isha vihar hatására.

Január 20-án a gáztárolási szint az Európai Unióban átlagosan 75 százalék volt, Németországban 78,2 százalék, Olaszországban 71,5 százalék, Franciaországban pedig 65,7 százalék, miközben gyenge a kereslet – áll a 26 ország 70 földgáz-infrastruktúrát (gázvezeték, gáztározó és cseppfolyósföldgáz-terminál) üzemeltető vállalatát képviselő Európai Földgáz-infrastruktúra Szövetség (GIE) jelentésében.

Szakértők szerint, ha csak nem következik be valami rendkívüli, Európa úgy lép a tavaszba, hogy földalatti gáztároló kapacitásának több mint fele még rendelkezésre áll, ami jóval meghaladja az elmúlt tíz év 35 százalékos átlagát – összegezte az MTI.