Nagy Márton radikális lépésre szánta el magát

2024.01.22. 09:03
A vállalkozások támogatása és a beruházások ösztönzése érdekében a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. lefelezte, legfontosabb termék esetében pedig nullára csökkenti kezességvállalási díjait.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, mint tulajdonosi joggyakorló, a gazdasági növekedés helyreállításának támogatása érdekében arra utasította a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.-t, hogy érdemben csökkentse kezességvállalási díjait – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Ennek megfelelően a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. – összhangban a kormány gazdaságösztönzési céljaival – január 22-től, azaz a mai naptól kezdődően, jelentősen csökkenti kezességvállalási díjait

– tették hozzá.

Felére csökkennek a garanciadíjak

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a díjcsökkentés eredményeképpen a gazdaságfejlesztési szempontból egyik legfontosabb Széchenyi Kártya Program MAX+ esetében, a beruházási hitelek körében nulla százalékra mérséklődhet az ügyfél által fizetendő garanciadíj, amely jelentős segítséget jelent a vállalkozásoknak.

A döntés az SZKP MAX+ folyó- és likviditási hitelek esetében pedig azt jelenti, hogy a garanciadíjak a felére csökkennek a magyarországi kis és középvállalkozások számára. Ez összességében azt jelenti, hogy a Széchenyi Kártya Programon belül a hitelköltségek akár 30 bázisponttal is csökkenhetnek

tették hozzá.

A kezességi díjak csökkenésével kapcsolatos részletes információk a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. honlapján érhetők el, ezzel összefüggésben pedig a Széchenyi Kártya Programot érintő változások pedig a KAVOSZ felületein találhatók meg.

A minisztérium szerint a kezességvállalási díjak csökkentése hozzájárul, hogy a hazai vállalkozások többet ruházzanak be, amely a kkv-szektor megerősödésén túlmutatóan egyaránt hozzájárul a versenyképesség növeléséhez és a gazdasági növekedés helyreállításához. „A kormány célja, hogy az infláció tavalyi sikeres visszaszorítását követően 2024-ben helyreállítsa a gazdasági növekedést és újra dinamikusan, 4 százalék körüli mértékben bővüljön a gazdaság” – áll a tárca közleményében.