Elárulta a kormány, hány ember van a rezsivédett sáv alatt

2024.01.24. 08:48
Október közepén kezdődött és április közepéig tart, így félidején túl jár már a hivatalos fűtési szezon. Az első három hónapban a megelőző év azonos időszakához képest 5,4 százalékkal több földgáz és 4,4 százalékkal több áram fogyott Magyarországon. A felhasznált mennyiségek azonban még mindig jelentősen elmaradnak a nemzetközi energiaválság előtti szintektől – írta szerda reggel az Energiaügyi Minisztérium.

A 2023–2024-es fűtési szezon első felében 156 millió köbméterrel több gázt használtunk fel, mint egy évvel korábban. A hőmérsékleti hatásoktól inkább függő lakossági felhasználás 11,5 százalékkal nőtt. A gazdaság gázfogyasztása a tavalyival nagyjából megegyező mértékű, 1,1 százalékkal volt magasabb. A Központi Statisztikai Hivatal MVM Csoport adatszolgáltatásán alapuló összegzése szerint

a villamos energia felhasználásában 4,4 százalékos emelkedés mutatható ki.

Az Energiaügyi Minisztérium közleménye szerint a kismértékű növekedés jórészt az alacsony bázisra vezethető vissza. Az előző fűtési szezonban sokat spóroltunk a két legfontosabb energiahordozóból. A földgázfogyasztás 2022. október közepétől 2023. április közepéig negyedével volt alacsonyabb, mint egy esztendővel előtte.

A felhasznált villamos energia mennyisége a tavalyelőtti fűtési szezonról a tavalyira 7,5 százalékkal csökkent. A legfrissebb adatok szerint tehát a visszaesés nemcsak lefékeződött, hanem valamelyest meg is fordult 2023 végén, 2024 elején. A felhasználás azonban ezzel együtt is bőven a nemzetközi energiaválság előtti szint alatt alakult.

Így alakult a rezsivédett sáv

Egész éves összevetésben tovább mérséklődött a Magyarországon felhasznált földgáz és villamos energia mennyisége 2023-ban. Gázból mindössze 8,5 milliárd köbméter fogyott tavaly, 2,5 milliárd köbméterrel, 23 százalékkal kevesebb, mint 2021-ben. A villamosenergia-felhasználás több mint 2,1 terawattórával, 4,5 százalékkal volt alacsonyabb a megelőző évinél.

A földgázfogyasztás alakulását az uniós módszertan szerint az elmúlt öt év átlagához mérve is az elvárt mértéket felülmúló, 17,4 százalékos csökkenés adódik. A nagyarányú megtakarítások mérséklik Magyarország importkitettségét, erősítik az energiaszuverenitást.

Az ellátás zavartalanságának fontos garanciája, hogy a hazai gáztárolók töltöttsége csak a napokban csökkent 80 százalék alá. A valós helyzetet pontosabban tükröző fogyasztásarányos adat 52 százalék, ami a harmadik legmagasabb érték Európában, az uniós átlagnak több mint a kétszerese. A még elérhető tartalékok a tavalyi lakossági fogyasztás több mint másfélszeresét teszik ki.

A tárca azt is hangsúlyozta, hogy a magyar családok tehát keményebb mínuszokban is nagy biztonsággal tarthatják melegen otthonaikat, miközben változatlanul Európában a legolcsóbban jutnak hozzá a legfontosabb energiahordozókhoz.

A legutóbbi adatok szerint a földgáz esetében tíz háztartásból kilenc, az áramnál pedig nyolc a rezsivédett sáv alatt maradt.

A rezsicsökkentés tehát működik, a kormány ezért a továbbiakban is kiáll a Brüsszel és a baloldal által folyamatosan támadott intézkedés mellett – zárták közleményüket.